'Girona plató', la ciutat com a escenari de rodatges per a films i sèries

L'exposició es podrà veure fins al novembre a la Casa Pastors

El rodatge de la sèrie 'Joc de trons' ha projectat internacionalment Girona com a plató, però aquest no és un fenomen nou. Des de fa un segle, en nombroses ocasions la ciutat ha estat escenari de ficcions cinematogràfiques, sèries televisives i anuncis. Mostrar com s'han transformat els seus carrers, places i racons amb l'arribada de les càmeres és el que proposa l'exposició 'Girona plató'. La mostra fa un exhaustiu recorregut pels diferents papers que ha interpretat la ciutat en produccions, nacionals, estatals internacionals. S'hi apleguen centenars de fotografies, cartells, decorats, vestuaris i audiovisuals. 'Girona plató' s'inaugura aquest dissabte a la Casa Pastors i es podrà veure fins després de les Fires de Sant Narcís.
Girona ha aparegut incomptables vegades en ficcions cinematogràfiques, televisives i espots publicitaris. La que ha tingut més projecció internacional és la que ha convertit la ciutat en Braavos, un dels escenaris de l'exitosa 'Joc de Trons'. El rodatge de la sisena temporada de la sèrie va blindar diverses zones del Barri Vell i una de les grans escenes que es van poder veure va ser la de les escales de la catedral (on la productora HBO va afegir un mar imaginari a l'horitzó).

Precisament, davant d'aquesta escalinata hi ha la Casa Pastors, que a partir d'aquest dissabte acollirà l'exposició 'Girona plató'. A la mostra, com no podia ser d'altra manera, la sèrie 'Joc de Trons' hi tindrà relleu. S'hi exposaran imatges, vestuari original utilitzat a la sèrie, material de rodatge i reproduccions de les armes d'alguns dels personatges principals.

Seran però, només una part del què s'hi podrà veure. I és que l'exposició es remunta fins a un segle enrere. Comissariada per Pep Prieto i Laura Merino, 'Girona plató' oferirà una visió de l'evolució històrica de la ciutat com a escenari. L'exposició, que concep la ciutat com un personatge més, s'estructura en tres àmbits: 'La ciutat revelada' (on Girona exerceix de Girona); 'La ciutat disfressada' (on recrea altres ciutats reals o imaginàries) i 'La ciutat en construcció' (on es mostra el procés de maquillatge a què s'han sotmès carrers i places per aparèixer en pantalla).

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat que des de l'Ajuntament s'aposta "per la cultura per aconseguir una ciutadania més lliure i més crítica". I ha assenyalat que, precisament, aquesta mostra "se centra en la televisió i les sèries, que també són cultura i atrauen públics diferents a altres manifestacions culturals". "Hem sigut capaços d'atraure una de les produccions més importants del món, com és 'Joc de Trons'", ha subratllat Madrenas.

Fotografies, cartells i decorats

L'exposició està formada per centenars de peces. S'hi apleguen fotografies de rodatges, cartells de gairebé quaranta pel·lícules, elements d'atrezzo, peces de vestuari i audiovisuals, entre d'altres. Destaca, per exemple, un remake homenatge del film 'Girona, la Venècia espanyola', de Segundo de Chomon a càrrec d'Isaki Lacuesta.

El regidor de Cultura, Carles Ribas, ha remarcat que "les imatges que ens ofereix l'exposició tenen el poder d'immortalitzar el nostre patrimoni i la nostra cultura". "És una oportunitat per descobrir com ha evolucionat la ciutat al llarg de gairebé cent anys", ha afegit.

El recorregut i el muntatge expositiu permeten, a més a més, conèixer de prop el treball de cineastes gironins que han confiat en la ciutat com a escenari de les seves històries. A més d'Isaki Lacuesta, també hi tenen presència Pere Vilà o Robert Bellsolà.

La mostra ha estat produïda per l'Ajuntament de Girona, a través del Museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office. Ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Benejam, la Filmoteca de Catalunya, la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i l'empresa Movistar +. 'Girona plató' es podrà visitar a la Casa Pastors des del 18 de juny i fins al 6 de novembre.