Circusland de Besalú comptarà amb la col·lecció de Frédéric Bollmann que recull 250 anys d'història del circ

Genís Matabosch va pactar la cessió abans de la mort del col·leccionista

El passat mes de juliol el president de Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, va viatjar a la ciutat de Luzern (Suïssa) per a tractar amb Frédéric Bollmann i la seva parella, la senyora Carol Fratellini, per tal de definir la donació de la seva col·lecció a la fundació. Aquesta compta amb peces d’arreu del món de naturalesa molt variada: cartells, fotografies, discs, vestuari, programes de mà, vídeos, segells, porcellana, llibres i revistes, entre d'altres.

En destaquen el completíssim arxiu de documentació on, en més de 300 arxivadors, es recopilen, ordenats de forma metòdica i alfabètica, testimonis gràfics originals de més de 630 circs internacionals; l’extensa videoteca amb prop de mil enregistraments o el vestuari d’artistes cèlebres com les jaquetes de Fredy i Erika Knie, la capa del trapezista Elvin Bale o un baúl dels famosos pallassos Fratellini.

Malauradament, previ al trasllat de la col·lecció a Catalunya, Frédéric Bollmann va morir el passat 16 d’agost als 69 anys víctima d’un infart a la seva casa del petit poble de Juif (França) on vivia des de l’any 2002. Bollmann havia menat una intensíssima activitat en el món del circ com a reporter, primer, i, més endavant, com a editor al capdavant de la dinàmica “Éditions de la Gardine” amb seu a Sorvilier (Suïssa). En els anys vuitanta i noranta la seva editorial era un dels grans referents dels apassionats pel món del circ: publicava la revista trimestral “Cirque” i un bon grapat de llibres de gran format.

Bollmann va menar igualment una destacada activitat internacional: director artístic i manager del circ de Kazakhstan, introductor del Cirque du Soleil a Europa a través del Cirque Knie, membre del jurat de festivals internacionals com el de Wuqiao (Xina). Els seus múltiples talents eren preuats quan exercia de consultor per a alguns dels circs més importants del moment. La relació entre Bollmann i Matabosch ve d’antic, quan en els vuitanta, el president de la fundació comprava llibres a l’editorial del primer.

Circusland, el major centre de documentació d'Europa

Avui Circusland es troba en plena fase de projecció i preveu obrir les seves portes a finals de la primavera de l’any vinent reunificant, rehabilitant i fent públics els edificis de l’antic monestir benedictí de Sant Pere de Besalú (Garrotxa). El nou equipament cultural retrà permanent homenatge a Frédéric Bollmann tot garantint que el seu llegat perduri en el temps.

L’important arxiu Bollmann se suma d’aquesta manera a les altres col·leccions que ja custodia la fundació: Álvaro Villar, August Santacana, Josep Vinyes & Lluïsa Riera, Ramon Cardona, Alberto Oller o Fernández-Ardavín, entre d’altres.