Desallotgen el solar ocupat per sis caravanes a l'antiga Frigorífics del Ter a Salt

L'Ajuntament els va blocar els accessos amb tanques de formigó

Les famílies que ocupaven des de la nit del dimarts el solar on antigament s'hi trobava Frigorífics del Ter a Salt (Gironès), van abandonar ahir la propietat després de ser desallotjats per part de la Policia Local.

Pels voltants de les nou de la nit dues patrulles es van desplaçar fins a l'accés del solar on l'Ajuntament de Salt havia ordenat instal·lar unes tanques New Jersey perquè no pogués entrar ni sortir ningú més. Com a resultat de l'acció diversos vehicles dels ocupants que van marxar al matí no van poder accedir al vespre i fou aleshores quan es va iniciar la mediació.

Els agents els van fer entendre que es trobaven en una propietat privada i de no abandonar el recinte es procediria a iniciar els tràmits legals per tal de celebrar-se el judici i ordenar el seu desallotjament forçós. Després de gairebé una hora els ocupes van acordar marxar i una retroexcavadora va retirar les tanques.

Eren tres quarts de deu quan van poder tornar a entrar els vehicles que s'havien quedat fora. Acte seguit van ancorar les caravanes i començar a sortir de forma esglaonada. En total eren sis les caravanes que es trobaven a l'interior del terreny i es van retirar per complet quan faltaven pocs minuts per les deu de la nit, posant punt i final a una ocupació que va durar poc menys de 24 hores.

Frigorífics del Ter

El solar en qüestió representava un dels llocs més emblemàtics de la ciutat on s'hi podia trobar el que aleshores anomenaven el "matadero de Salt", unes instal·lacions que van conviure durant 53 anys amb els veïns de la ciutat.

L’origen de l’empresa es remunta al 4 de novembre del 1963 quan s’inicia el negoci d’escorxador de porcs. Inicialment va començar essent un petit escorxador i ràpidament va esdevenir l’escorxador de referència de Girona. L’empresa vivia un moment d’expansió del sector carni i les instal·lacions es van adaptar a les noves exigències del mercat i a les normatives europees. De mica en mica es va ampliant el nombre de sacrificis de caps de bestiar fins arribar a especejar 3.000 porcs al dia. Les instal·lacions van arribar a acollir prop de 300 treballadors en plantilla.

A mesura que l'empresa va anar creixent també ho van fer els conflictes amb els treballadors. Conegudes són les nombroses manifestacions dels empleats l'1 de Maig reivindicant millores laborals com també els casos judicials que l'empresa va perdre per acomiadaments improcedents, a banda d'imposar un ritme de treball "salvatge" als empleats.

Amb tot, la ciutat va créixer i l'entorn de l'escorxador s'hi van construir nous habitatges. Els seus veïns van denunciar el 1990 davant el consistori la pudor, el soroll, l'elevat pas de camions i l'excés de gavians a la zona provinent tot plegat de l'empresa càrnia. El temps però va fer que els beneficis de Frigorífics del Ter anessin a la baixa i finalment es va acordar traslladar-la a canvi de convertir els terrenys en zona urbanitzable mitjançant un acord l'any 2009.

Durant el mandat de l'alcaldessa Iolanda Pineda es va iniciar un llarg i extens debat sobre els usos del solar, acordant la construcció d'una macrourbanització que va generar un gran rebuig per part dels veïns. Tanmateix, amb la punxada de la bombolla immobiliària el projecte va quedar aturat i a dia d'avui encara no s'hi ha edificat.