Ocupen amb caravanes el solar de l'antiga Frigorífics del Ter a Salt

Han trencat el cadenat per accedir a dins i ara es neguen a marxar

Un grup de persones van accedir durant la nit d'ahir al solar on antigament s'hi trobava Frigorífics del Ter, situada al Carrer Major 419 de Salt (Gironès).

Fins a quatre caravanes remolcats per quatre turismes han entrat a l'interior del terreny després de rebentar el cadenat de la porta d'accés i posar-n'hi un de nou. A primera hora d'aquest matí l'empresa de vigilància ha avisat a la Policia Local, que s'hi han aproximat per iniciar una mediació per demanant-los sense èxit que marxin.

En aquests moments es resta a l'espera que el propietari del solar traspassi poders a l'empresa de seguretat privada que vigila el terreny perquè presenti denúncia davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra i així iniciar els tràmits per celebrar-se un judici ràpid que ordeni el seu desallotjament.

Amb tot, l'Ajuntament de Salt col·locarà al llarg d'avui pilones New Jersey a l'entrada del solar per impedir l'entrada de més vehicles i, aquestes, seran retirades un cop es procedeixi al desallotjament o que els ocupants vulguin marxar voluntàriament.

Frigorífics del Ter

El solar en qüestió representava un dels llocs més emblemàtics de la ciutat on s'hi podia trobar el que aleshores anomenaven el "matadero de Salt", unes instal·lacions que van conviure durant 53 anys amb els veïns de la ciutat.

L’origen de l’empresa es remunta al 4 de novembre del 1963 quan s’inicia el negoci d’escorxador de porcs. Inicialment va començar essent un petit escorxador i ràpidament va esdevenir l’escorxador de referència de Girona. L’empresa vivia un moment d’expansió del sector carni i les instal·lacions es van adaptar a les noves exigències del mercat i a les normatives europees. De mica en mica es va ampliant el nombre de sacrificis de caps de bestiar fins arribar a especejar 3.000 porcs al dia. Les instal·lacions van arribar a acollir prop de 300 treballadors en plantilla.

A mesura que l'empresa va anar creixent també ho van fer els conflictes amb els treballadors. Conegudes són les nombroses manifestacions dels empleats l'1 de Maig reivindicant millores laborals com també els casos judicials que l'empresa va perdre per acomiadaments improcedents, a banda d'imposar un ritme de treball "salvatge" als empleats.

Amb tot, la ciutat va créixer i l'entorn de l'escorxador s'hi van construir nous habitatges. Els seus veïns van denunciar el 1990 davant el consistori la pudor, el soroll, l'elevat pas de camions i l'excés de gavians a la zona provinent tot plegat de l'empresa càrnia. El temps però va fer que els beneficis de Frigorífics del Ter anessin a la baixa i finalment es va acordar traslladar-la a canvi de convertir els terrenys en zona urbanitzable mitjançant un acord l'any 2009.

Durant el mandat de l'alcaldessa Iolanda Pineda es va iniciar un llarg i extens debat sobre els usos del solar, acordant la construcció d'una macrourbanització que va generar un gran rebuig per part dels veïns. Tanmateix, amb la punxada de la bombolla immobiliària el projecte va quedar aturat i a dia d'avui encara no s'hi ha edificat.