S'intensifiquen els controls per evitar el consum de carn de senglar infectada de triquina

Aquest any han detectat el paràsit en set exemplars caçats a les comarques gironines

Carles Dilmé creu que el percentatge de porc senglar amb triquina és molt reduït tenint en compte que cada any cacen uns 10.000 porcs. Tot i això, l'objectiu per als caçadors de les comarques gironines és el "risc zero" i per aconseguir-ho estan elaborant un protocol d'actuació per evitar que algú consumeixi carn de senglar infectada. Aquest paràsit provoca la malaltia anomenada triquinosi i acostuma a arribar als humans després de consumir carn de porc o senglar infectada i mal cuinada. La triquinosi provoca dolors gastrointestinals, dolors musculars, diarrees, dolors musculars, febre o debilitat, entre altres símptomes.

Qualsevol porc caçat a les comarques gironines passa un control veterinari. Carles Dilmé ha explicat que cada exemplar passa pels escorxadors autoritzats per tractar-los i els fan una analítica. La diferència és que abans aquesta analítica era microscòpica i ara han passat a detectar la presència de triquina a través de digestors. "La fiabilitat és més alta, gairebé del 100%", ha afirmat Dilmé que assegura que això també és el que ha provocat que aquest any hagin detectat més casos de triquina en senglars.

La intenció del protocol és establir unes línies d'actuació per evitar que aquests exemplars arribin al consum humà. Entre les mesures hi ha que no es consumeixi carn de senglar ni se'n faci embotit fins que hi hagi els resultats de les analítiques i se sàpiga segur que no hi ha risc. Una altra de les propostes és que es congeli el porc abans de consumir-lo o que es cuini perquè tant la calor com la fred extrema maten les larves de triquina i eviten que la malaltia es desenvolupi en les persones.

Dilmé ha recordat que els caçadors gironins no comercialitzen el senglar que cacen però ha explicat que en cacen tanta quantitat per controlar la població de porc que l'acaben regalant a familiars i amics. "Recomanarem que no es faci fins que se sàpiga que és un porc desparasitat", ha detallat el president de la Federació de Caça.

10.000 porcs senglars

Aquest any els caçadors de la demarcació han caçat uns 10.000 porcs senglars, una xifra que queda molt allunyada dels 14.000 de la temporada passada, quan van batre un rècord històric. Carles Dilmé explica que això és perquè la població de senglar està controlada i han aconseguit evitar que augmenti desmesuradament i s'acabi convertint en un problema. Per això, també preveuen haver de fer menys batudes per danys aquest estiu.

Aquestes batudes són les que fan quan detecten senglars que poden ser un risc per a la seguretat del trànsit perquè estan prop de carreteres i poden provocar accidents o quan ha danyat algun conreu d'algun pagès. Tot i això, aquest any els caçadors podran ser més àgils a l'hora d'organitzar aquestes batudes perquè la veda comença el 3 de juliol. Això evita que cada vegada que han de fer una batuda per danys hagin de demanar permís al Govern, sinó que podran fer-la "l'endemà mateix si cal", ha conclòs Dilmé.