El jurat declara culpable d'assassinat l'home que va matar la dona a ganivetades en ple carrer a Salt

El fiscal demana que es condemni El Aboussi a dinou anys de presó i la defensa sol·licita onze anys i tres mesos

Després d'onze hores de deliberació, el jurat popular ha emès aquest vespre el veredicte pel cas del crim de Salt. El tribunal ha considerat provat, per set vots a favor i dos en contra, que Hassan el Aboussi va cometre un delicte d'assassinat quan, el 31 de maig de l'any passat, va matar la seva dona en ple carrer a Salt.

El veredicte ressalta que la víctima no va tenir cap mena de possibilitat de defensar-se quan el processat se li va llançar al damunt i li va enfonsar fins a cinc vegades el ganivet al cos. Les diferents punyalades van afectar el ronyó, els intestins i el cor de la víctima, i la força de l'atac va ser tan gran que la fulla del ganivet se li va quedar clavada al cos.

Segons el jurat, l'atac "per sorpresa i inesperat" va agafar la víctima totalment desprevinguda. A més, el tribunal també s'ha decantat per l'assassinat perquè el processat -que va dir que la dona se li va encarar- no tenia cap ferida "ni signes d'agressió" al cos o a la roba, recull el veredicte.

A més, el jurat també ha estimat per unanimitat que Hassan el Aboussi va amenaçar reiteradament la seva dona els mesos abans del crim. Les amenaces van començar quan la víctima, de procedència marroquina, es va apuntar a uns cursos de català i el processat la va amenaçar posant-li un ganivet al coll.

Les amenaces de mort van continuar, dies i setmanes després, sobretot a partir del moment en què la dona va decidir separar-se del processat. En aquest punt, el veredicte destaca que El Aboussi va arribar a dir que, si la dona no tornava amb ell, la pensava "eliminar de la faç de la terra" i que la víctima vivia atemorida fins a tal punt que tenia "temor" de sortir al carrer per acompanyar el seu fill a escola.

D'altra banda, el jurat popular ha declarat no provat -també per unanimitat- que Hassan el Aboussi humiliés i menyspreés constantment la víctima. En aquest punt, el veredicte es basa en la declaració de la filla, que mai va veure que el pare humiliés la dona, i també en el fet que la víctima no va arribar a denunciar el processat per maltractaments.

Sense ofuscació

A l'hora d'estimar atenuants, el jurat només considera provat el de confessió dels fets. I és que, com recull el veredicte, després d'apunyalar la seva dona, Hassan el Aboussi es va entregar a la Policia Local de Salt, va reconèixer que havia apunyalat la víctima i els va dir on havia llançat el mànec del ganivet.

El jurat, però, ha desestimat l'atenuant d'ofuscació -per cinc vots contra quatre- perquè, segons el seu parer, en el moment dels fets Hassan el Aboussi no estava trasbalsat arran de la separació. El veredicte també considera provat, per nou vots, l'agreujant de parentiu, perquè acusat i víctima havien estat casats més de 25 anys i tenien quatre fills en comú.

Per últim, el jurat ha desestimat per unanimitat que a la sentència es demani la suspensió de la pena o l'indult per a Hassan el Aboussi.

Dinou anys de presó

Després de la lectura del veredicte, el fiscal ha demanat una pena de dinou anys de presó per al processat (disset per l'assassinat i dos per les amenaces). A més també demana que se li retiri la potestat dels seus fills menors durant el temps de la condemna, i que no pugui portar cap mena d'arma durant un període de tres anys. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita una indemnització de 450.000 euros.

L'acusació particular i els lletrats de l'Estat i la Generalitat s'han adherit a les penes que demana el fiscal. Per la seva banda, la defensa ha demanat una pena de deu anys pel delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu, perquè considera que l'atenuant de confessió s'ha d'entendre com a molt qualificada, i una condemna d'un any i tres mesos de presó per les amenaces.

En matèria de responsabilitat civil, aquesta part ha demanat que el fill gran de la parella -que viu al Marroc- i la mare de la víctima, que en el moment dels fets s'estava a Bèlgica, no rebin indemnització. El judici , que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.