La CUP de Girona se suma a la demanda del PSC que Puigdemont renunciï a l'escó de diputat

Els independentistes es votaran a sí mateixos en el ple d'investidura que se celebrarà aquest divendres

Els quatre càrrecs electes de la CUP a Girona han escenificat aquest dijous la signatura d'un codi ètic que vol ser la garantia d'una "acció institucional de servei a la ciutadania", basada en criteris "d'austeritat, transparència i compromís".

Un dels principals compromisos del codi ètic fa referència a les retribucions dels regidors. El text explica que com a norma general, els regidors mantindran la seva situació laboral prèvia, i que tot el sou que percebin per la seva tasca institucional es destinarà íntegrament a la candidatura, que ja ha anunciat que en dedicarà un 10% a finançar projectes d'interès social per la ciutat. Només Jordi Navarro, que ha hagut d'agafar una excedència forçosa temporal pel fet de ser treballador de l'Ajuntament de Girona, ingressarà la seva remuneració com a regidor, que en tot cas no superarà els ingressos que rebia fins ara com a conserge-mantenidor.

El grup municipal també ha anunciat que renunciarà a un dels dos càrrecs de lliure designació dels quals disposen els grups municipals, i que estan treballant perquè al Cartipàs municipal aquesta figura es replantegi. En aquest sentit Navarro ha expressat que la CUP "està d'acord que els grups municipals han de tenir les eines necessàries per dur a terme les seves tasques, però s'ha de trobar la manera que això afecti el mínim les arques municipals". Els regidors també s'han compromès a renunciar a les entrades gratuïtes als espectacles municipals, i qualsevol regal o privilegi pagat amb diners públics que rebin pel fet de ser càrrecs electes.

Altres punts del codi ètic són la limitació dels càrrecs a dos mandats de quatre anys consecutius, tant pel que fa als regidors com de càrrecs de lliure designació, el compromís de gestionar tots els comptes de la CUP a través d'entitats d'economia social, o la celebració d'una reunió oberta a la ciutadania anualment, anomenada Assemblea d'Unitat Popular, per tal de donar compte de tota l'activitat institucional, fer pública la comptabilitat de la CUP i planificar les principals línies d'acció.

Navarro ha explicat "la voluntat de ser molt rigorosos des del primer dia", com a mostra de "respecte envers la ciutadania", i la intenció de demostrar que "es pot fer política de manera pròxima i honesta". El cap de llista també ha fet una crida a la responsabilitat i la transparència a la resta de grups municipals, i els ha instat a fer públic a què destinaran els ingressos institucionals.

Un "toc d'atenció" a Puigdemont

D'altra banda, la CUP també ha anunciat que es votarà a sí mateixa en el ple d'aquest divendres, ja que l'abstenció es podria interpretar com un vot de confiança cap al nou govern de CiU. Segons la Candidatura d'Unitat Popular, l'experiència dels darrers mesos a la Generalitat posa de manifest que les polítiques que pot dur a terme la federació nacionalista, "basades en les retallades", difereixen "molt" del seu model de ciutat. A més, l'abstenció també vol ser un "toc d'atenció" a Puigdemont, que comptarà amb "una majoria precària i feble", ha manifestat Navarro.