Primers alliberaments de peixos autòctons a l'estanyol del Vilar de Banyoles amb barbs de muntanya

Es tracta d'una fase pilot on es deixaran anar un miler d'exemplars amb la previsió que durant la pròxima tardor es podrien alliberar a l'estany

El barb de muntanya (Barbus meridionalis) feia quinze anys que no nedava per les aigües de l'estany de Banyoles i els seus entorns per culpa de l'elevada presència de peixos exòtics. Gràcies a les actuacions del Projecte Estany, que compta amb ajuts del fons europeu conegut com a Life, s'ha pogut fer recular la població d'aquestes espècies invasores amb captures controlades de manera que a l'estanyol del Vilar actualment només en queda un 3% del total. Davant aquest escenari, s'ha considerat oportú fer els primers alliberaments. En aquesta fase inicial, es deixaran anar de forma progressiva fins a un miler d'exemplars -capturats en diferents punts del riu Terri- durant aquest any i també uns centenars de bagres, una altra espècie autòctona. 

Segons explica el tècnic especialista en peixos Quim Pou, la situació d'aquestes dues espècies era "molt dolenta", la seva presència s'havia reduït a uns "pocs exemplars aïllats" en dues rieres que connecten amb l'estany i calia tornar-ne a alliberar. S'ha escollit la primavera perquè esperen que, a banda d'aclimatar-se, també es reprodueixin. L'objectiu és que la població es restableixi i es mantingui per sí sola. La xifra que s'han marcat és passar del miler d'exemplars fins a un mínim de 10.000 a l'estany i als seus entorns, el que representa un augment del 1.000%.

Una primera fase

Aquesta és la primera part d'un procés que inclou l'estany del Vilar i també la bassa del Parc de la Draga, on se n'alliberaran unes 500. Serà un "assaig previ" per efectuar un alliberament a "gran escala" a l'estany de Banyoles, on aquesta tardor se'n podrien alliberar uns 4.000 si les condicions són favorables. La xifra final que es preveu alliberar és una població de 7.000 exemplars, la majoria a l'estany. 

Tant el president del Consorci de l'Estany, Salvador Ros, com el vicepresident primer, Miquel Noguer, han agraït la col·laboració de l'Associació de Pescadors esportius del Pla de l'Estany amb qui han aconseguit arribar un "consens" per trobar un equilibri en els diferents interessos. Això explica el fet que l'estanyol del Vilar, indret on practiquen aquest esport, hagi estat l'últim lloc on s'han fet les reduccions de peixos exòtics i també el primer indret on comencin les repoblacions. "Ara comença la pesca i per tant tindran noves preses", explica Pou, que recorda que a banda de fer un pas en favor de la biodiversitat de l'estany també es podrà recuperar un tipus de pesca que s'havia perdut. 

Nous sistemes de captura

La dimensió relativament petita de l'estanyol del Vilar -fa uns 175 metres de diàmetre- ha permès reduir un 97% les espècies exòtiques però fer el mateix a l'estany és molt més complicat, com reconeixen els experts. Per això, a banda de la pesca elèctrica amb barca i les xarxes, està previst instal·lar trampes de grans dimensions. Segons el tècnic expert en peixos, "anem per bon camí" i la prova és que en aquests moments tenen indicis de que una de les espècies exòtiques més dominants, com és la perca americana (black bass), s'hauria reduït almenys entre un 30 i 40% d'exemplars adults, els que tenen potencial reproductor. Falta, però, tenir resultats definitius.

La pesca de peixos exòtics és on destinen més esforços en aquest projecte ja que es considera la "principal amenaça" per la conservació de la biodiversitat d'aquest espai natural. 

L'acte ha comptat amb la presència del director territorial dels serveis d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Girona, Jordi Aurich, que ha dit que aquest projecte és un bon exemple de la gestió que es fa del territori protegit.