JARC denuncia que Agricultura 'fa els ulls grossos' amb granges que crien bestiar sense permisos

El sindicat critica que la situació crea "competència deslleial" i incrementa la indefensió del sector

El sindicat agrari JARC ha assegurat que a les comarques gironines encara hi ha granges il·legals, que crien bestiar sense tenir els papers en regla. "A hores d'ara, encara hi ha moltes granges per legalitzar; i el Departament d'Agricultura ha fet els ulls grossos a certes explotacions, cosa que és molt trista", ha assegurat el president del sindicat a Girona, Pere Rubirola. 

Segons ha assegurat Rubirola, són explotacions ramaderes generalment grans, que es dediquen a criar boví de llet o a engreixar porcs. Com explica el president, les il·legalitats no només afecten a aspectes urbanístics (matèria on els ajuntaments tenen potestat) sinó també "a tota aquella paperassa" que depèn de la Generalitat. 

Pere Rubirola concreta que moltes de les explotacions detectades es troben a comarques com el Gironès, la Selva o el Pla de l'Estany. De totes maneres, però, el president de JARC assegura que la resta de la demarcació tampoc es deslliura de tenir granges amb buits legals. 

Per al president, aquesta situació genera "competència deslleial" i incrementa la indefensió del sector. "Aquelles granges legalitzades estan obligades a passar revisions, i això crea diferències entre nosaltres mateixos", ha indicat Rubirola.

Per això, el president ha demanat a la Generalitat, i en concret al Departament d'Agricultura, que s'acabi amb la situació. "El reglament ha de ser per a tots igual, i ens cal un criteri únic; si hi ha una llei és perquè tothom la compleixi", ha assegurat Rubirola. I ha afegit: "Agricultura ha de mirar si les granges tenen o no els permisos pertinents, i obligar-les a tancar si ho incompleixen".

En referència als ajuntaments, el president de JARC ha criticat que la normativa municipal o determinades sentències hagin anat en detriment de l'activitat ramadera. Per exemplificar la situació, Pere Rubirola ha recordat casos com el d'una granja de Flaçà (Gironès) "obligada a tancar perquè es va denunciar que els porcs feien pudor" o una altra explotació a Ultramort (Baix Empordà) "amb una ordre d'enderroc".

"El que no pot ser és que hi hagi granges que es vegin obligades a tancar perquè vingui un ximplet, i digui que allò fa pudor o soroll", ha criticat Pere Rubirola. El president de JARC a Girona ha fet aquestes crítiques en el marc de la celebració de la XI Jornada de la Vedella, que s'ha celebrat a l'Hotel Melià de Girona. 

S'actua sempre

A la jornada d'aquest matí, també hi ha assistit el director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Jordi Aurich. Precisament, Aurich ha volgut rebatre la denúncia que li ha llançat el representant de JARC. El delegat ha assegurat que, pel que fa referència als aspectes urbanístics -competència dels ajuntaments- sí que "és possible" que no totes les explotacions estiguin legalitzades. 

"Tots sabem que a vegades hi ha municipis on hi ha problemes a l'hora de conjugar l'activitat ramadera i el desenvolupament d'algun municipi", ha concretat Jordi Aurich. De totes maneres, però, el director territorial ha volgut ser categòric amb els aspectes que són competència del Govern. 

Jordi Aurich ha volgut deixar molt clar que Agricultura actua tant d'ofici com després de rebre una denúncia. "Els nostres veterinaris fan controls a les explotacions i, precisament, un d'ells és veure si l'activitat està o no legalitzada i està o no donada d'alta", ha assegurat.

En aquest punt, Jordi Aurich ha explicat que, ara fa pocs dies, el Departament va tancar una explotació porcina de Crespià. "Es van comissar tots els animals, uns 140 porcs, i es va tancar la granja perquè era il·legal", ha conclòs el director territorial d'Agricultura.