Els delictes comesos per multireincidents a la demarcació baixen un 32% en només tres mesos

El comissari Joaquim Belenguer ressalta que ara la delinqüència és "més precària" i obté "botins de poc valor"

L'any passat, la xifra negra de delictes a les comarques gironines no va augmentar. "El 2010 hem tingut els mateixos fets delictius que l'any anterior", ha ressaltat el comissari Joaquim Belenguer. Atenent a la situació de crisi econòmica, que en ocasions empeny gent a delinquir, el cap de la Regió Policial de Girona considera que aquest balanç és "moderadament satisfactori".

I de moment, aquest 2011 les dades tampoc reflexen un increment d'aquells delictes que més preocupen els ciutadans: els tipificats contra el patrimoni. Dins aquest grup, s'hi inclouen robatoris amb força, a interior de vehicle o estafes, entre d'altres. "Durant els cinc primers mesos d'any, s'observa una important disminució d'aquests delictes, ja que s'han reduït en un 14%", ha concretat el comissari.

Al darrere d'aquests delictes, però, sempre hi ha un autor. I precisament, la lluita contra els multireincidents ha estat un altre dels fronts que ha centrat la tasca dels Mossos d'Esquadra en els darrers mesos. "Ens trobem en un temps en què un grup reduït de delinqüents, a qui anomenem multireincidents, acumulen un elevat número de delictes de baixa o mitja intensitat", ha concretat Belenguer.

"Són delinqüents que han fet del delicte menor el seu modus vivendi, emparant-se en la impunitat que els proporciona el sistema legal", ha ressaltat el comissari. El cap de la Regió Policial de Girona també ha tret xifres per exemplificar fins a quin punt els multireincidents poden suposar un problema. I és que, segons les dades del cos, l'any passat només 45 persones residents a la demarcació acumulaven fins a 1.281 detencions en tot el seu historial.

Joaquim Belenguer ha ressaltat que la lluita contra els multireincidents ha estat una "prioritat", no només per als mossos, sinó també per a la policia estatal i la Justícia. En aquest sentit, la coordinació ha estat clau per aconseguir enviar els multireincidents a la presó o retornar-los als seus respectius països d'origen.

I l'estratègia, com ha concretat el comissari, ha donat bons resultats. "Durant els darrers tres mesos s'ha constatat una reducció d'un 32% de la multireincidència a les comarques gironines, i l'any passat la policia espanyola va expulsar 79 delinqüents amb antecedents penals", ha remarcat el cap de la Regió Policial de Girona.

Delinqüència més precària

Durant el seu discurs, el comissari també ha fet referència a la "clara disminució de la presència de grups criminals organitzats que s'ha detectat a Girona". Tot això, lligat a la reducció dels índexs de multireincidència, fa que -com concreta el comissari- "ens trobem actualment davant una delinqüència més precària, caracteritzada per portar a terme delictes en què, en la majoria dels casos, aconsegueixen botins de poc valor".

En definitiva, com ha explicat el cap de la Regió Policial, arran de la tasca feta pels diferents cossos "els delinqüents a qui podríem qualificar de primera divisió han ingressat a presó o se'ls ha expulsat, i ara entren en escena els de segona divisió". Tot i això, però, Joaquim Belenguer també admet que "de multireincidents i delinqüents, sempre n'hi haurà", i que la tasca de les policies és treballar per disminuir la xifra negra de delictes.

Enfortir les oficines de denúncies

El cap de la Regió Policial de Girona també ha situat el reforç territorial com a "una qüestió estratègica" per als Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, ha ressaltat que cal "enfortir" algunes de les oficines de denúncies existents, com ara les de Banyoles, l'Escala (Alt Empordà) o Lloret de Mar (Selva), perquè "s'incrementin les tasques de seguretat ciutadana que fan". A més, Joaquim Belenguer tampoc ha passat per alt que cal "construir noves comissaries per donar millor servei als diferents punts de la regió", tot i que també ha dit que això s'haurà d'adaptar a les disponibilitats pressupostàries del Departament a conseqüència de la crisi econòmica actual.

Aquest dijous, Palamós (Baix Empordà) ha acollit la celebració del Dia de les Esquadres a les comarques gironines. L'acte ha comptat amb la presència d'uns 500 assistents, dels quals 200 eren Mossos d'Esquadra, entre agents i càrrecs policials. Durant la celebració, s'han atorgat 147 felicitacions públiques i meritòries, tant a mossos, com a membres d'altres cossos policials o representants de la societat gironina.

A la celebració del Dia de les Esquadres hi han assistit, entre d'altres, el secretari general d'Interior, Xavier Gibert; el director general de la Policia, Manel Prat, el director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés.