L'imam de Ripoll va ser confident del CNI fins el dia dels atemptats

'Público' demostra que es comunicaven des de feia dos mesos

L’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, va ser confident dels serveis secrets espanyols (CNI) fins poques hores abans dels atemptats de la Rambla del 17 d’agost de 2017, en què van morir 13 persones i en van resultar ferides un centenar. Així ho publica avui el diari Público en un article ple de proves i documents de la investigació.

El diari assenyala que la via de comunicació entre el CNI i l'imam era la coneguda com a bústia morta, que era el mateix sistema que feien servir els membres de la cèl·lula per comunicar-se entre ells i que també havien fet servir altres grups desarticulats a Europa. El sistema consisteix en un compte de correu ordinari del qual els diferents membres del grup tenen l'usuari i la contrasenya. Quan volen comunicar-se hi escriuen un missatge però no l'envien, sinó que el guarden a la carpeta d'esborranys perquè tots els integrants de la cèl·lula el puguin llegir. Després l'eliminen sense deixar cap rastre. El correu utilitzat era la compta 'adamperez27177@gmail.com'.

D'altra banda, el mitjà mostra un informe on es fa seguiment dels moviments dels membres de la cèl·lula abans dels atemptats, al desembre del 2016, i assegura que el CNI coneixia la seva activitat de forma prèvia. Els serveis secrets, continua, coneixien els seus itineraris i mitjans de desplaçament i sabien amb anterioritat els seus plans. Entre els documents que mostra 'Público' hi ha un informe on explica que l'objectiu d'un viatge en concret era que Mohamed Hichamy comprés a Friburg, a Alemanya, un cotxe de segona mà, "fet que finalment no es va produir". Segons el diari, el CNI sabia el que els terroristes pretenien fer perquè estava escoltant el que parlaven entre ells. "En no comprar l'automòbil, es veuen obligats a buscar un mitjà de transport per a la tornada. Així, Mohamed Hichamy va contactar amb Younes Abouyaaqoub i li va sol·licitar que els reservés un vol de tornada", apunta aquest mateix informe.