Atemptat a la Rambla de Barcelona: una furgoneta atropella diverses persones

Protecció Civil demana "evitar sortir al carrer" a la zona de plaça Catalunya

  • La Rambla moments després de l'atropellament. Claudia Lerma
    La Rambla moments després de l'atropellament
    Fotos: Claudia Lerma
  • Persones corrent direcció Gran Via per Passeig de Gràcia. ACN
    Persones corrent direcció Gran Via per Passeig de Gràcia
    Fotos: ACN

(Actualitzat 18:45h)

Una furgoneta ha atropellat aquesta tarda a diverses persones a La Rambla de Barcelona de forma. Segons han explicat diversos testimonis i han confirmat els Mossos d'Esquadra, un conductor ha pujat per la via atropellant a diversos ciutadans de forma deliberada i massiva fent ziga zaga per generar el major dany. El conductor ha accedit des de l'inici del passeig a Plaça Catalunya fins recórrer 600 metres fins al mosaic de Joan Miró (Mercat de la Boqueria), provocant diverses morts (dos confirmats a hores d'ara) i més d'una vintena de ferits. Es tractaria d'un atemptat terrorista i l'autor i un acompanyant es troben atrinxerats en el bar 'Luna de Estambul' de Sant Antoni amb ostatges al seu interior.

Fonts han confirmat a aquest diari que els terroristes haurien llogat una segona furgoneta, de la marca Fiat, model Talento, matrícula 7082JWD i de color blanc.

Els Mossos d'Esquadra han informat que hi ha "diversos ferits", sense donar més detalls. Després de l'atropellament les forces policials han desallotjat la zona, mentre diverses ambulàncies atenen algunes persones ferides. Tota l'àrea està envoltat per la policia, amb els carrers buits i totes les estacions de metro i tren properes tancades. La Rambla estava plena de gent, en plena temporada alta de turisme. Anualment recorren la Rambla cent milions de visitants.

Fins allà s'han desplaçat almenys una desena d'equips del Sistema d'Emergències Mèdiques, que a hores d'ara estan atenent a diversos ciutadans.

La via està ara acordonada i s'han evacuat els establiments del centre de la ciutat. Fonts policials han explicat que es tracta d'una furgoneta blanca que ha atropellat a diverses persones i després de l'acció ha abandonat el vehicle a peu. Els Mossos d'Esquadra han obert un operatiu per intentar aturar l'agressor.

La policia ha recorregut les botigues, restaurants i hotels de la zona ordenant als propietaris que tanquessin les persianes i ningú sortís al carrer. Desenes de clients es troben a l'interior dels locals, molt espantats, segons els testimonis recollits per alguns mitjans. Des Emergències s'ha recomanat que no es surti al carrer pel "greu incident".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat "màxima prudència i tota l'atenció a les víctimes en els successos d'aquesta tarda a Barcelona". En una piulada a Twitter, ha manifestat també que s'ha "desplegat i coordinat tot l'operatiu policial".

Trucada de Rajoy

El president del govern espanyol Mariano Rajoy, ha trucat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar la situació generada per l’atemptat a la Rambla de Barcelona, segons han informat fonts de La Moncloa. El president espanyol manté contacte directe amb el ministeri de l’Interior, malgrat que aquest encara no ha ofert informació sobre els detalls de l’atemptat ni les actuacions que s’estan duent a terme.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, assistirà a la reunió el gabinet de crisi convocat pel departament d’Interior de la Generalitat, a la que també hi seran presents, apunten aquestes fonts, responsables de al Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que actuen en coordinació amb els Mossos.

Colau suspèn les vacances

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, suspèn les vacances i torna a Barcelona després de l'atropellament massiu. A través del seu compte de Twitter, l'alcaldessa assegura que està en permanent contacte amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i afirma que està activat el Pla Bàsic d'Emergències per atendre les víctimes. "Seguint de prop els esdeveniments ocorreguts a la Rambla", afegeix Colau a través de les xarxes socials.