El viatge entre Cuba i Catalunya de les havaneres

Platja d'Aro ofereix la 37ena cantada

Les havaneres que avui en dia coneixem són fruit d'un viatge d'anada i tornada que van passar per un procés de maduració fins arribar a la música que avui en dia coneixem. Tot comença amb la contradansa francesa el segle XVII (provinent de la country dance anglesa) que es va introduir a la cort de Lluís XIV després dels seus viatges al Regne Unit i més tard a Espanya de la mà de Felip V de Borbó (de descendència francesa).

D'aquí, s'inicia el viatge cap a Cuba de la mà dels esclaus africans, moment en que es va produir la binarització (o barreja) de la contradansa cubana. El compàs rítmic de la música espanyola va mutar fins adaptar-se als de la música cubana, juntament amb l'adaptació de la llengua castellana entre els autòctons. A partir d'aquí, l'havanera va néixer com a ball de saló entre la burgesia Cubana i es va popularitzar i evolucionar.

El viatge de tornada a la península va tenir lloc al segle XVIII, entrant per Cadis, que tenia el monopoli del comerç americà. Tanmateix, altres zones de la geografia espanyola com Torrevieja, La Corunya, Luanco o Sant Vicenç de la Barquera en van ser receptors. La manera en que es va difondre fou mitjançant plecs de canya i cordill, la via popular i la via culta de la sarsuela (on les representacions teatrals incloïen escenes on els protagonistes cantaven havaneres).

Pel que fa a Catalunya la seva introducció va irrompre amb força però aquesta va decaure molt pels voltants dels anys 50 del segle passat, subsistint en petits ambients populars, sobretot de la costa empordanesa. Tavernes, barraques arran de mar (els xiringuitos d'avui en dia) eren lloc d'interpretació barrejades amb boleros, polques, sardanes i jotes de la mà d'amateurs. No va ser fins que Francesc de Montsalvatge, Josep Maria Prim i Néstor Luján van intentar salvaguardar el gènere publicant el llibre "L'Àlbum de les havaneres". En l'actualitat, encara se celebren cantades, amb la de Calella de Palafrugell com la més popular iniciada el 1967, malgrat n'hi han d'altres.

Cantada a Platja d'Aro

La Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d’Aro arriba demà (22.30 h) a la seva 37a edició, confirmant la seva aposta per la innovació. Manté el seu escenari a la Platja Gran (Cavall Bernat), i té com a protagonistes Son de l’Havana, Susanna del Saz i Fonso Castillo i Port-Bo. Se'n manté la gratuïtat, tant de l’accés al concert com del servei d’un miler cadires per al públic assistent. Es repeteix la fórmula d’actuació dels grups, que pugen a l’escenari dues vegades, cantant quatre peces en cada part. El punt final és l’actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi. Com a complement, a l’extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l’actuació, s’hi celebra el 13è Mercat d’Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d’artesania.

Festa Major S'Agaró

L’Associació S’Agaró-Sant Pol, que agrupa comerciants i empresaris de la vila, amb el patrocini de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro donen continuïtat dilluns 15 i dimarts 16 de juliol a la Festa Major d’Estiu de S’Agaró que van recuperar ara fa dos anys. En aquesta tercera edició totes les propostes són gratuïtes i es faran a l’entorn del Parc de Sant Ramon o de la Plaça Sant Pol, a tocar de l’Avinguda de Platja d’Aro, on hi haurà servei de bar i food trucks. Alhora les tres propostes musicals que s’hi desenvolupen s’han incorporat enguany a la cinquena edició d’Estereofònics, la marca que aplega tots els festivals, actuacions i espectacles musicals d’estiu al municipi, i que ofereix un global de 82 concerts en 113 dies, de l’1 de juny al 21 de setembre (www.estereofonics.com).

La programació és la que segueix:

Dilluns 15 de juliol (17 h) al Parc de Sant Ramon s’hi farà la festa del 10è Aniversari de Som Reggae FM. L’emissora radiofònica (106.0FM i per internet) va néixer el 2009 per fer visibles una varietat de gèneres no comercials relacionats amb la música jamaicana, i celebra aquests primers 10 anys retransmetent en directe la festa amb dj’s propis juntament a selectors i el sound system de Rise Up Girona i el concert de reggae acústic dels The Wah Wah’s. Es completa la vetllada a la Plaça Sant Pol amb les versions més joves de La Dalton Bang (22.30 h), una colla de músics amb un únic objectiu: assaltar les places per vestir-les d’una absoluta festa sense precedents amb balls, gresca i bona música que va, des dels hits dels anys 70, fins a la patxanga més actual.

L’endemà dimarts 16 de juliol, totes les propostes són a la Plaça Sant Pol on hi haurà festa de l’escuma amb Soy La Fiesta (12 h), màgia i música itinerant (17.30 h) i ball de fi de festa amb La Band Gogh (20 h), una nova formació que aplega tres artistes amb molts anys de trajectòria i d’experiència que ofereixen un espectacle multidisciplinari que barreja art, música, pintura (performance), qualitat, elegància, bogeria i professionalitat en la seva màxima expressió, juntament amb una diversitat de repertori que complau a tot tipus de públic.

La celebració s’emmarca en el conjunt de propostes d’estiu a S’Agaró que es va iniciar el 5de juliol amb la Magic Night. Més enllà de la festa major, hi haurà havaneres amb Els Pescadors de L’Escala (14 de juliol) i L’Empordanet (10 d’agost), sardanes amb La Principal de L’Escala (27 de juliol), la primera edició del Summer Market La Industrial al Parc de Sant Ramon (del 8 a l’11 d’agost) i cinema a fresca amb la projecció de Ralph Rompe Internet (14 d’agost). També el Camí de Ronda de S’Agaró és escenari de dues visites guiades, una amb l’acompanyament de la guia local i en idiomes (10 i 24 de juliol, 7 i 21 d’agost · 19 h) i l’altra, teatralitzada amb la Cia. La Minúscula, ambientada en la història dels rodatges cinematogràfics que s’hi han fet (18 de juliol, 1 i 29 d’agost · 19 h). A partir del 20 de juliol s’inicia el 22è Festival Internacional de Música de S’Agaró a l’Església de Nostra Senyora de l’Esperança amb un programa de nou concerts amb solistes o formacions cambra, fins al 21 de setembre. Una iniciativa de l’Associació Cultural Pau Casal amb el patrocini de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (www.associaciopaucasals.cat).