Herrera (ICV) descarta un pacte amb CiU a Girona si no s'aturen les retallades

El secretari general dels ecologistes sosté que la candidatura de Joan Olòriz pot ser "la sorpresa de la nit electoral"

El líder dels ecologistes ha llançat aquest dilluns un missatge clar per a possibles pactes postelectorals: Si CiU no fa enrere amb les retallades d'àmbits com la Salut i l'Educació no comptarà amb el suport d'ICV a cap ajuntament. Malgrat que Herrera ha reconegut que cada agrupació local té "autonomia", ha avançat que "és difícil entrendre's amb CiU" i també ha criticat el PSC perquè, segons diu, sí s'ha mostrat "ferm" davant les retallades de l'executiu català però no ha mostrat la mateixa fermesa amb les retallades impulsades pel govern espanyol.

"Tant a Girona com a tot Catalunya ICV el que farà és prioritzar les polítiques socials i apostarà per una manera d'entendre la política més dialogant i sense autoritarismes", ha afirmat Herrera que creu que, a Girona, el partit pot ser la "sorpresa de la nit electoral". La formació ha guanyat un regidor en cadascuna de les eleccions en què Joan Olòriz ha encapçalat la candidatura, passant de un representant a tres regidors en vuit anys. Durant els dos últims mandats ha estat al govern juntament amb PSC i ERC. Per això, el candidat a Girona ha animat els ciutadans a apostar per ICV per aconseguir que el partit tingui "més força" i pugui continuar impulsant polítiques d'esquerres.

Preguntat per possibles pactes postelectorals, l'alcaldable d'ICV, Joan Olòriz, ha refermat les paraules d'Herrera i, malgrat que ha dit que les decisions es prendran des de Girona, ha reconegut que no hi ha sintonia amb CiU ni PSC. "Costa molt al candidat de CiU explicar què fan els seus companys a Barcelona i també li costa a la candidata del PSC justificar què fan els seus a Madrid però a mi no em costa gens", ha declarat Olóriz que ha manifestat que la voluntat d'ICV és poder "governar la ciutat". "No existeix una dicotomia entre PSC i CiU perquè ICV també és una opció real de govern i ho dic sense petulàncies", ha sentenciat Olòriz.

Aposta pel transport públic

Herrera ha estat a Girona fent costat a Olòriz i han aprofitat per remarcar les accions en matèria de mobilitat que, durant els dos mandats que ICV ha estat al govern de la ciutat, s'han aconseguit. Olòriz ha recordat que fa quatre anys el seu partit era l'únic que, en el programa electoral, duia la proposta d'un servei de lloguer de bicicletes públiques -anomenat posteriorment Girocleta- i que ara tots els partits proposen que se n'estengui el servei. També ha indicat que ningú excepte ICV preveia millores en els servei d'autobusos com la instal·lació de panells que informessis de quan triga el pròxim autobús en arribar i que, finalment, s'hagi instal·lat el servei. "En aquests vuit anys s'han fet un esforços importants i s'han aconseguit polítiques que fins llavors es veien remotes", ha reconegut el secretari general del partit, Joan Herrera.

Segons ha manifestat l'alcaldable, la voluntat d'ICV és continuar en la mateixa línia i aconseguir impulsar aparcaments dissuassoris als afores de la ciutat amb l'objectiu que no tothom arribi al centre amb cotxe. Un altre objectiu d'ICV a Girona és implantar zones verdes d'aparcament per afavorir els veïns o potenciar la xarxa de transport públic de l'àrea urbana perquè la gent dels pobles veïns "només tingui l'opció d'arribar en cotxe a Girona".