PSC, CiU, PP, ICV, ERC, CUP i C's suspenen la campanya durant 24 hores pel terratrèmol de Llorca

A les 12 del migdia hi haurà un minut de silenci davant l'Ajuntament de Girona

Els caps de campanya van acordar ahir al vespre suspendre tots els actes previstos aquest dijous en record de les víctimes dels dos terratrèmols de Llorca, que van causar la mort de vuit persones i més de 150 ferits. Així, no hi haurà mítings polítics ni actes electorals durant aquest dijous, en un gest que no passa des de la campanya estatal del 2004, quan els atemptats de l'11-M també van aturar l'activitat dels partits.

Mentrestant, la situació a Llorca és colpidora, on unes trenta mil persones, la tercera part de la població, han passat la nit al ras perquè els seus habitatges han quedat malmesos pels terratrèmols, segons ha informat l'Ajuntament. Famílies senceres s'han proveït de sacs i mantes i han buscat un lloc segur on passar la nit, alguns d'ells habilitats pel consistori.

La xifra oficial de morts és de vuit, i sembla que van morir quan els terratrèmols els van sorprendre al carrer. Dues de les víctimes ja estan al tanatori de Blaimar i els altres sis estan a l'Institut Anatòmic Forense, on se'ls ha de practicar l'autòpsia. Un dels morts és un menor d'edat.

Els serveis sanitaris han atès 260 ferits, tres d'ells mot greus, que estan ingressats a l'Hospital Virgen de la Arrixaca. Els molt greus són una dona, que està a la UCI del pavelló general, un nen, ingressat a la UCI de pediatria, i una altra dona, ingressada a l'àrea de reanimació.

Ahir a la nit, molts ferits van ser traslladats a diferents hospitals de la regió. La Brigada Sanitària Militar, en coordinació amb els serveis sanitaris de la regió de Múrcia, han muntat un nou hospital de campanya amb capacitat per a 300 places i bloc quirúrgic al costat del camp de futbol Artés Carrasco de Llorca. que evitarà el trasllat de pacients a altres hospitals. Els professionals de l'Hospital Rafael Méndez atendran allà els ferits.

Els serveis d'emergències de les comunitats limítrofes estan ajudant a Llorca i hi ha més de 200 voluntaris de Protecció Civil activats, que participen en activitats de rescat i atenció als afectats. Sobretot s'han repartit mantes i aliments de primera necessitat entre els afectats.

Mentre que aquest dijous es poden produir rèpliques, totes les agendes dels consellers del govern murcià han estat suspeses. Per donar servei a les víctimes, s'ha habilitat el telèfon 900 117 816.