Martínez (ICV) critica la instal·lació de càmeres de seguretat als carrers de Salt

Vol que els bancs i caixes alliberin habitatges a baix cost i es compromet a ajudar les víctimes dels desnonaments

Conscient que els 4.000 aturats de Salt són un problema, ICV-EUiA considera que cal generar "llocs de treball que reverteixin en la comunitat". I per crear negoci i ocupació veu una oportunitat en les energies renovables i en les noves tecnologies relacionades amb aquest sector. D'altra banda, per donar suport als aturats la coalició diu que l'administració els ha de fer costat en la recerca de feina, ja que "la gent no pot quedar-se sola".

Sobre la sensació d'inseguretat a Salt, Martínez creu que ve per la por a la immigració i la sensació "que les veïns no són els de tota la vida", a part que "es barreja immigració i delinqüència". Considera que falten polítiques socials, així com també treball i sous "dignes", ja que llavors "la delinqüència baixa".

El candidat de la coalició considera necessaris espais de mediació de conflictes, i processos participatius oberts a la ciutadania per prendre decisions, encara que llavors aquestes s'allarguin en el temps. "Si es prenen mesures d'acord amb la gent, després això no té retorn, ja que la població ho vol", argumenta. "Si no se senten seus els projectes, tampoc els cuidaran", afegeix Martínez.

Sobre la polèmica mesura proposada per l'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC), de distribuir els alumnes de Salt entre les poblacions veïnes, que tenen una ràtio menor d'immigrants a les escoles, ICV-EUiA reflexiona que molts saltencs treballen fora del municipi i els impostos que generen reverteixen en altres localitats. Per això que no veu aquesta proposta del PSC "amb mals ulls", tot i que s'hauria de dur a terme "amb acord" amb els afectats. També, per contrarestar aquests impostos que s'escapen de Salt ICV-EUiA considera que les administracions supramunicipals s'haurien de fer càrrec d'aquest dèficit.

La coalició vol la gratuïtat dels menjadors a les escoles públiques, perquè almenys els fills "puguin menjar cada dia calent". A més, ICV-EUiA considera que això i també la gratuïtat del bus escolar poden ser un reclam per mantenir la població a Salt.

En mobilitat, algunes de les propostes dels ecologistes són impulsar l'ús de la bicicleta, amb carrers prioritaris per a vianants, un servei d'autobusos "millor", o que els nens puguin anar a l'escola per "itineraris escolars protegits".

Sobre habitatge, Martínez considera que actualment hi ha molts pisos "ocupats per bancs i caixes", per això caldria que aquests els alliberessin "a baix cost". Afegeix que "cada setmana" hi ha desnonaments de famílies que no han pogut fer front a les hipoteques, "sovint amb interessos abusius".

Interès perquè els saltencs "estiguin enfrontats"

ICV-EUiA considera que hi ha organitzacions i partits interessades en atiar l'odi en funció de "la religió, el color de la pell, o la procedència", per aconseguir que la gent "estigui enfrontada". Per contra, la coalició vol aconseguir que "la gent vulgui viure a Salt".

Sobre possibles pactes postelectorals, la coalició té clar que les seves propostes són "xocants" respecte a les de quatre formacions que es presenten en aquests comicis -Plataforma per Catalunya, el Moviment Social Republicà, Gent per Salt i el PP. També es mostren reticents a un pacte amb CiU, a part de la divergència de propostes, perquè caldria "tractar amb un imputat" -en referència a la imputació de l'exalcalde Jaume Torramadé per l'afer urbanístic en la requalificació dels terrenys de la Gassol.

Aquesta és la primera vegada que ICV i EUiA es presenten conjuntament a les eleccions municipals de Salt. Fins ara ICV havia estat a l'oposició formant coalició amb Independents per Salt, una formació que ha optat per presentar-se per la seva banda en aquests comicis.