Els ajuntaments demanen més recursos per les competències que els imposen Estat i Generalitat

'Un 30% de la despesa corrent dels ajuntaments és despesa impròpia', asseguren des de l'Associació Catalana de Municipis

El president de l'ACM, Salvador Esteve, ha explicat que en aquest últim Consell Nacional l'associació s'ha marcat per objectiu aprovar "un full de ruta" per a la propera legislatura amb el que fer front "a la deplorable situació econòmica" que patiran els ajuntaments. La proposta aprovada aquest dissabte a Tortosa, és per a Esteve "la mesura que permetrà fer front a la mala salut de les hisendes locals". Aquesta ponència redactada per l'alcalde de Tortosa i president de la Comissió d'Hisendes de l'associació, Ferran Bel, es farà arribar tant al Congrés com al Parlament "per influir" en les futures lleis de finances que han d'aprovar cadascuna d'aquestes administracions.

Ferra Bel ha recordat que l'actual situació financera de les administracions locals no es deu únicament a l'actual crisi econòmica sinó també "al fet que estan infravalorades i mal finançades endèmicament". Bel ha fet referència a un estudi recent de la Diputació de Barcelona on es conclou que el "el 30% de la despesa corrent dels ajuntaments catalans és despesa impròpia que no correspon per competències municipals i que part d'aquesta despesa correspondria a altres administracions", ha explicat.

L'alcalde de Tortosa s'ha mostrat convençut que abans de les noves lleis de finances que ha d'aprovar l'Estat i la Generalitat, les que considera "extremadament urgents", s'ha de debatre i determinar quins son els àmbits competencials de cada administració. Per a Bel caldrà reformular les estructures competencials per després "poder fixar un finançament suficient". En la ponència, l'ACM també demana que quan els legisladors i administracions superiors apliquin lleis que atorguin o ampliïn les competències de l'administració local, aquestes vagin acompanyades d'un finançament addicional assegurat.

L'alcalde de Tortosa ha demanat més recursos tant a l'Estat com a la Generalitat i un marc legislatiu per fixar la fórmula de finançament dels consells comarcals i les futures vegueries. La proposta de l'ACM fa incís en com millorar també altres aspectes de l'economia local, com els impostos a l'immoble, als vehicles i altres, i especialment en trobar la fórmula de simplificar als ciutadans i als consistoris de tota la gestió tributària.

Pel que fa a l'endeutament, des de l'ACM s'ha defensat que l'estabilitat pressupostaria ha de regir a totes les administracions però s'ha demanat que no se les ofegui amb "limitacions excessives i moltes restriccions en l'endeutament". El president de la Comissió d'Hisendes de l'associació ha recordat que aquests ens també acaben sent entitats inversores que ajuden a l'economia local.