Els segons pressupostos participats de Platja d'Aro reben 161 propostes

Decidiran el destí de 150.000 euros

Un cop tancada la fase inicial de recollida de propostes dels segons pressupostos participatius de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro per decidir col·lectivament el destí de 150.000 euros, que ha tingut una durada de cinc setmanes, s’han recollit 161 iniciatives proposades per 146 persones a títol individual, en grup o mitjançant entitats. Actualment, i fins al 31 de maig, s’estan analitzant tècnicament per classificar-les com a vàlides, no aptes o ja previstes d’execució per iniciativa del consistori. Les primeres són les que es prioritzaran en el debat de la jornada oberta, dimarts 4 de juny (19.30 h) a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, per definir les que accedeixen a la fase final de votació, després de l’estiu.

De les 161 propostes, 90 van ser presentades a títol individual (62%) i 56 en grup (38%); i entre aquestes darreres, 15 són d’associacions. L’origen en la recepció ha estat divers: 32% en línia mitjançant el portal dels pressupostos participatius (participa.platjadaro.com), i el 68% en butlletes desades en les bústies en diversos espais municipals o en l’estand mòbil. El conjunt s’ha classificat en set categories: 60 de mobiliari urbà i equipaments (37%); 34 sobre carrers, voreres, enllumenat i mobilitat (21%); també 34 de caràcter social, educatiu, turístic, cultural i mediambiental (21%); 17 sobre places, parcs, zones verdes i espais de trobada (10%); 11 de mobilitat sostenible (7%); 4 de clavegueram i serveis (2%); i 3 sobre animals i mascotes (2%).

En aquesta primera fase podien presentar propostes totes les persones vinculades al municipi. La condició general és que es pugui considerar una inversió, és a dir, tot allò que es pot construir o adquirir i que és perdurable en el temps. També que sigui competència municipal, que doni resposta a una necessitat concreta, que pugui ser valorable i viable econòmicament (amb un topall de 150.000 euros), que tècnicament es pugui realitzar, que respecti el marc jurídic i legal existent, que no contradigui plans aprovats, ni que suposi un cost suplementari de manteniment més enllà del que l’Ajuntament fa de manera ordinària. Tampoc poden suposar la contractació de nou personal, ni ser propostes de subvencions o ajuts a entitats o col·lectius, ni tampoc estudis, anàlisis o redaccions de plans estratègics o sectorials. La votació final que serà del 23 de setembre al 25 octubre d’enguany per a majors de 14 anys empadronats al municipi.

En la primera edició dels pressupostos participatius, l’any 2018, els 421 vots de la fase final van definir tres accions a executar: construcció d’un punt de gir a l’avinguda central -carrer Santiago Rosiñol- de la zona comercial i d’oci Parc d’Aro de Platja d’Aro, per evitar infraccions i incrementar la seguretat; la instal·lació d’una cobertura a l’entrada principal a l’escola Vall d’Aro de Castell d’Aro per millorar la zona d’ombreig; i la generació d’una zona segura per creuar l’Avinguda de S’Agaró de Platja d’Aro, al pont sobre el riu Ridaura, amb pas de vianants, semàfor i rampa i escala per donar continuïtat al carril bici. Suplementàriament, el consistori també va decidir executar la proposta situada en quart lloc en les votacions: la instal·lació d’una font d’aigua al Parc dels Estanys de Platja d’Aro; destinat així un global de 168.000 euros, divuit-mil més dels previstos a l’inici del procés.