El jutjat arxiva la causa contra l'alcalde de Llagostera per la querella de la companyia d'aigües

Fermí Santamaria afirma que està "molt content"

El jutjat d'instrucció 1 de Girona ha arxivat la causa oberta contra l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, per la querella interposada per la companyia d'aigües Rec Madral pels canvis en el subministrament a la urbanització la Canyera.

La magistrada ha dictat el sobreseïment lliure de les diligències en les quals, a banda de Santamaria, estaven investigats també l'aleshores secretari municipal, responsables de la Junta de Compensació i representants de dues empreses.

El jutjat conclou que no hi ha indicis de la comissió de cap delicte. Santamaria afirma que està "molt content" però lamenta la "pena de banqueta" que ha patit durant més de dos mesos. L'alcalde, acompanyat pel seu advocat Carles Monguilod, va declarar al jutjat a principis de febrer.

El jutjat, abans d'entrar a argumentar els motius pels quals descarta els delictes investigats, ja subratlla que no existia cap contracte en el qual es disposés que Rec Madral seria l'empresa encarregada de subministrar aigua a la Canyera un cop aprovat el projecte de reparcel·lació. És més, la magistrada subratlla que l'empresa "no va participar en el concurs públic de licitació de les obres de reurbanització" i que hi ha alguns dels investigats que han posat èmfasi en que la companyia arrossega deutes amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En relació a l'actuació de l'alcalde quan va signar un decret que autoritzava Aqualia a captar aigua i portar-la fins a la urbanització, la magistrada considera que Santamaria no va cometre cap delicte perquè el document "reuneix els paràmetres legals". "La normativa jurídica empara la decisió adoptada, no podent-se basar únicament la imputació per un simple desacord el querellant amb la resolució adoptada", exposa el jutjat.

La magistrada també afegeix que, per la via administrativa, el querellant podia impugnar la resolució i sosté que "no pot acudir a la via penal quan no sigui del seu gust". Finalment, el jutjat també posa el focus en què "no s'ha acreditat, ni tan sols indiciàriament, en quina mesura ha existit un benefici" per a algun dels investigats.

Fermí Santamaria, que el 7 de febrer va declarar al jutjat acompanyat pel seu advocat Carles Monguilod, assegura que està "molt content" però lamenta que, durant més de dos mesos, ha patit la "pena de banqueta". "Sempre he actuat dins la legalitat i d'acord amb el que indicaven els assessors jurídics, sap greu que hagin intentat degradar la imatge de l'alcalde i la resta de persones", ha afirmat. "Tenia la consciència ben tranquil·la però estic satisfet que ara el jutjat reconegui que no hi ha hagut cap actuació fora de la llei", ha conclòs.