Baixen un 25% els furts i robatoris a Salt des de l'entrada en vigor dels reforços policials al febrer

A la demarcació els agents locals van realitzar un total de 1.584 detencions

Al febrer les queixes dels ciutadans per reclamar més seguretat van situar Salt en l'ull de l'huracà i va estar a punt de causar greus enfrontaments entre nouvinguts i autòctons. Davant aquesta situació, la Policia Local va destinar un 40% dels efectius al torn de nit per intentar reduir els furts a botigues i cases i també les estrebades de bosses de mà mentre és fosc. A més, els Mossos d'Esquadra van destinar una patrulla de manera permanent per fer tasques de vigilància també durant la nit.

Aquestes mesures han tingut el seu fruit ja que, segons ha explicat el cap de la policia local, Antoni Marco, durant el primer trimestre de l'any s'han reduït en més d'un 25% els furts i estrebades amb 'un alt grau de resolució' dels casos denunciats.

L'alcaldessa de la ciutat, Iolanda Pineda, ha valorat positivament les dades i ha reflexionat entorn a la facilitat per instaurar-se entre els ciutadans la sensació d'inseguretat i la dificultat d'esvair-la. 'No vull dir que haguem tornat a la normalitat però sí és veritat que la situació a millorar respecte principis d'any i la gent ja no se sent tant insegura', ha remarcat l'alcaldessa.

Les policies locals fan balanç

Aquestes dades s'han donat a conèixer durant la presentació de l'activitat de les diferents policies locals de la demarcació de Girona durant el 2009. L'Associació del caps de la Policia Local de les comarques gironines va presentar la seva primera memòria al 2003 però des de llavors no havia recopilat més aquestes dades a nivell de comarques gironines. Una activitat que ara l'associació vol reprendre per donar a conèixer l'activitat dels cossos més propers al ciutadà i trencar els tòpics dels que pensen que la policia local 'només està per posar multes'.

La memòria del 2009 recull que les policies locals han denunciat 2.167 delictes relacionats amb el trànsit, han canalitzat 12.050 denúncies i atestats i han detingut 1.584 persones. Aquests agents també han denunciat al llarg de l'any passat 1.259 conductors per anar beguts i 5.846 per excedir els límits de velocitat.

Aquests cossos també van anar en 4.911 casos a comprovar alarmes que havien saltat a domicilis o empreses, van obrir 1.432 expedients per tinença i consum de drogues i 162 més per armes i, entre d'altres, van prestar suport a la Justícia – a jutjats i fiscalia- en 17.469 casos més.

Altres funcions de la policia local, com són les denúncies administratives, es van realitzar, per exemple, a través de 550 actes per incompliment de les ordenances de tinença d'animals, 635 actes més es van obrir per irregularitats a establiments públics i, pel que fa a la policia de proximitat, van intervenir 10.860 vegades en resolució de conflictes i van fer 5.580 entrevistes de contacte ordinari.

El cap de la Policia Local d'Olot, Ignasi López, ha destacat la funció dels agents locals que, cada vegada més, ofereixen més serveis als ciutadans. En aquest sentit, ha recordat que les comissaries de policia local poder també recollir qualsevol denúncia dels ciutadans que s'eviten així anar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, ja que l'arxiu és compartit.