Banyoles tanca el 2010 amb 334 denúncies per delictes penals, les mateixes que durant l'any anterior

Després d'un 2009 negre en atropellaments mortals, dupliquen els controls per radar i tanquen l'any amb només una víctima

Ajuntament de Banyoles amb la Policia Local i els Mossos d'Esquadra refuten amb dades que la crisi econòmica hagi fet augmentar el nerviosisme i s'hagi traduït en un increment dels robatoris o els furts a la capital del Pla de l'Estany. La presentació de la memòria policial del 2010 conclou que al llarg de l'any s'han denunciat el mateix nombre de delictes penals que durant el 2009. L'alcalde i el delegat de Govern, Eudald Casadesús, han explicat que una dada que també contribueix a trencar amb la sensació d'inseguretat és que hi ha hagut una davallada en els delictes que acostumen a crear més malestar com robatoris, furts o estrebades de bosses de mà.

Durant el 2010 hi ha hagut 186 delictes d'aquests que es consideren contra les persones com són els robatoris amb violència i intimidació, els assalts o les estafes. Són un 10,5% menys que els que hi van haver durant l¡any anterior, que es va saldar amb 208 denúncies. Noguer ha admès que durant els primers mesos d'enguany, hi ha hagut un lleuger repunt però considera que ja està sota control perquè es creu que els tres robatoris que es van cometre en establiments comercials en una setmana els va fer la mateixa persona i ja la van detenir quan el van enxampar in fraganti. 'Ha quedat resolt de manera gairebé immediata', ha afirmat Noguer.

De fet, la memòria policial detalla que també ha augmentat l'eficàcia dels agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. La mitjana de resolució dels casos frega el 60%, un lleuger increment respecte l'any passat. 'Més efectivitat, menys detinguts i els mateixos delictes es tradueix en més seguretat', ha afirmat Noguer que no creu que precisament la inseguretat sigui un problema a la ciutat. Durant el 2010 han detingut 100 persones mentre que durant el 2009 en van ser 116.

L'estigma dels atropellaments

El 2009 va ser un any negre per a Banyoles pel que fa a víctimes mortals d'accident de trànsit. Els atropellaments van posar en dubte la circulació del trànsit i el compliment de les normes de seguretat viària. Durant aquell any van morir quatre persones. Durant el 2010 la Policia Local ha posat menys denúncies per incompliment de les normes de circulació, 7.097 davant les 9.027 de l'any anterior i, a més, la majoria són per zona blava.

També han intensificat els controls d'alcoholèmia i els controls de velocitat per radar. Durant el 2010 han fet 6.984 controls de radar i només 127 conductors han acabat denunciat. En alcoholèmia han multat 93 conductors, menys que durant el 2009 que en van ser 118.