Zapatero defensa la MAT com a alternativa a la dependència de l'energia exterior

El president aposta per 'transportar l'energia' en comptes d'haver-la de comprar a altres països

Segons ha explicat Zapatero, en els últims deu anys la dependència energètica de la UE amb països exteriors ha passat del 44 al 53%, nou punts percentuals que es tradueixen en 67.000 milions d'euros que, anualment, la UE transfereix a països productors d'energia. El president de l'executiu espanyol ha recordat que aquesta xifra equival a tots els recursos públics que es dediquen a R+D+i i ha afegit que, si Europa rebaixés la seva dependència econòmica de l'exterior, 'guanyaria competitivitat i podria dedicar més recursos a la innovació'.

En la seva intervenció en l'acte del Pacte d'Alcaldes –en què també han participat el president del Parlament Europeu, Jerzey Buzek, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso–, Zapatero ha mostrat el seu suport a 'estalviar energia i fomentar les fonts alternatives' i ha demanat als alcaldes presents a la sala que aquesta es converteixi en una 'política prioritària' pels seus ajuntaments.

El Pacte d'Alcaldes és un compromís que han signat fins a 1.500 municipis d'arreu d'Europa per promoure l'energia neta i reduir un 20% les emissions de CO2 d'aquí a 2020. Una delegació de més de 40 alcaldes de pobles i ciutats catalanes dels que s'han sumat al pacte, encapçalats pel president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha viatjat fins a Brussel·les aquest dimarts per participar a la cerimònia inaugural del Parlament Europeu i demostrar que Catalunya és una de les regions europees que compta amb 'més adhesions' al pacte.

Fogué ha valorat positivament que, des de que les primeres ciutats firmessin el pacte el febrer de l'any passat, 'cada vegada són més els ajuntaments que assumeixen aquest compromís amb el mediambient': només a la demarcació de Barcelona ja n'hi ha 130. Una xifra que representa prop del 10% del total de municipis signataris del pacte i que situa el compromís dels municipis catalans 'per sobre de la mitjana europea'. El president de la Diputació de Barcelona també ha destacat que, en aquest temps, s'hagi avançat no només en 'assolir el compromís' sinó a 'donar respostes que es transformin en accions concretes per lluitar contra el canvi climàtic'.