Presó i 6.480 euros de multa per al cuiner de la casa de colònies que va abusar d'un menor

L'Audiència creu que no ha quedat provat que l'acusat abusés de dos infants més l'estiu del 2008

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, condemna el cuiner per abusar d'un dels nens durant les colònies a la Garrotxa. Els fets van tenir lloc l'estiu del 2008, durant unes estades per a nens alemanys que la parròquia Sant Albert Magne va organitzar a la casa 'Can Barraca' de Joanetes. El processat, Donald Máximo Santiago, treballava de cuiner durant les colònies. Segons recull la sentència, el primer dia de colònies -el 28 de juny- el processat va anar fins a les habitacions on dormia la quitxalla. Allà, es va acostar a la llitera d'un dels nens, que aleshores tenia 11 anys. L'acusat es va asseure al costat del menor i li va començar a fer massatges i tocaments, primer per damunt de la roba i, després, per sota.

Després d'abaixar-li els pantalons, el cuiner va 'tocar amb la llengua i els llavis' el penis del nen i, abans que el menor el pogués rebutjar, va marxar de la cambra. Les dues nits següents, el cuiner va tornar a entrar a l'habitació 'amb el mateix propòsit de satisfets els seus desitjos sexuals'. Però quan va començar a fer tocaments al nen, aquest el va rebutjar.

Absolt de la resta d'acusacions

Tot i que l'acusat va ser jutjat per abusar de tres menors, l'Audiència només considera provat un dels casos. Pel que fa als dos menors restants, la sentència resol que no ha quedat provat que Donald Máximo Santiago els toqués amb intenció d'abusar sexualment d'ells. Els dos nens van participar en el segon torn de colònies a la casa de Joanetes, a principis de juliol del 2008.

En relació a un dels menors, que tenia 12 anys, la sentència admet que l'acusat va aplicar loció antimosquits al nen, però no considera provat que ho fes amb ànim libidinós, ni que li fes 'massatges a altres zones corporals'. Pel que fa al tercer nen, que tenia 13 anys, l'Audiència de Girona indica que el cuiner va portar-li menjar i una camamilla al llit, perquè patia gastroenteritis, i que en alguns moments 'li va tocar la cara amb afecte', però que això no permet provar l'existència d'abusos.

Un any i mig de presó

Al final del judici, el cuiner s'enfrontava a una pena global de tretze anys de presó. La sentència, però, rebaixa considerablement les peticions que van fer tant el ministeri fiscal com l'acusació particular. La Secció Tercera de l'Audiència condemna el cuiner per tres delictes d'abusos sexuals, un per cadascuna de les nits que el processat va entrar a l'habitació del menor. En total, però, el tribunal imposa a Donald Máximo Santiago una pena d'un any i mig de presó pel primer delicte, i una multa de 6.480 euros pels altres dos.