Els psicòlegs creuen les versions dels nens que haurien patit abusos a la casa de colònies

L'acusat aprofita el torn de paraula per admetre que si va tocar l'estómac dels nens era perquè patien gastroenteritis

El judici contra el responsable de cuina de la casa de colònies de Joanetes, a la Vall d'en Bas, ha continuat avui amb les declaracions dels perits. Els psicòlegs José Ramon Juárez i Margarita Serra, que van entrevistar-se amb els nens que haurien patit abusos, han explicat que el relat dels menors era 'creïble' i que enlloc van detectar-hi elements 'de fabulació'.


Segons els psicòlegs, alguns menors van manifestar sentiments 'de vergonya', que són totalment 'compatibles' amb haver viscut una situació de tocaments. De totes maneres, però, els dos perits també han volgut ressaltar que, tot i que els menors haurien viscut els abusos 'des d'un punt de vista traumàtic' en un inici, en cap cas s'ha apreciat l'aparició de 'seqüeles a mitjà o llarg termini'.

Al final de la vista oral, les acusacions han modificat lleugerament a la baixa les demandes de pena inicials. El fiscal ha demanat que s'imposi al processat una pena de dotze anys i tres mesos. El ministeri públic considera que el cuiner entrava a les habitacions on dormien els nens amb l'excusa de fer-los massatges i, un cop allà, els realitzava tocaments.

El fiscal li imputa dos delictes d'abusos sexuals per haver fet una fel·lació a un nen d'11 anys i tocaments a un altre de 12. L'acusació també el considera responsable d'una temptativa d'abusos, perquè va intentar tocar el penis a un tercer menor.

L'acusació particular, que representa les famílies de dos dels menors, sol·licita que es condemni Donald Máximo S.A. a una pena de 13 anys de presó. Tant aquesta part com el fiscal sostenen que hi ha prou motius per condemnar el cuiner, basant-se en les declaracions que han fet els menors durant el judici, i indiquen que el mateix acusat hauria admès els fets durant una reunió amb altres monitors.

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions sol·liciten indemnitzacions globals de 30.000 i 50.000 euros. La defensa, per la seva banda, ha demanat l'absolució del seu client. Aquesta part considera que el cas és 'una bola de neu' i que les proves no permeten concloure que el responsable de cuina cometés els abusos sexuals durant les colònies a Joanetes.

Palpar-los l'estómac

L'acusat ha aprofitat el darrer torn de paraula per tornar a negar els càrrecs que se li imputen davant el tribunal. Donald Máximo S.A. ha dit que en cap moment va arribar a admetre haver comès els abusos davant els altres monitors, i que si va acceptar marxar de les colònies va ser per 'evitar enfrontaments'.

Pel que fa als massatges, el responsable de cuina també ha remarcat que en cap moment va fer tocaments libidinosos als nens. Sí que ha admès, però, que va palpar l'estómac a alguns dels menors perquè durant les colònies hi va haver una passa de mals de panxa. 'Segurament, a conseqüència de les males condicions higièniques de l'aigua, hi va haver gastroenteritis; i jo hauria de ser un autòmat per no reaccionar amb els nens que es trobaven malament', ha dit l'acusat.

En aquest punt, Donald Máximo S.A. ha admès que aleshores hauria posat la mà a l'estómac d'alguns menors per consolar-los. El processat, però, ha qualificat 'd'exageració' que se l'acusi d'haver comès abusos sexuals. El cas, que s'ha jutjat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.