L'exèrcit cedeix imatges aèries de Girona fetes per avions nord-americans l'any 1945

Carme Chacón i Lluís Recoder signen un conveni per compartir arxius fotogràfics

'Un pas endavant per preservar la nostra memòria històrica fotogràfica', ha destacat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, durant l'acte d'aquest dijous on s'ha oficialitzat la signatura d'aquest conveni entre l'Institut Cartogràfic de Catalunya i el Ministeri de Defensa.


Catalunya, i la resta de l'estat espanyol', patia el 1945 la profunda crisi econòmica de la postguerra. La seva evolució havia quedat aturada amb l'esclat de la Guerra Civil i les deficiències estructurals provocaven que, malgrat l'extrema pobresa, productes bàsics 'com el pa, la llet o el bacallà patissin inflacions de preu del 600%', ha destacat Chacón, per traçar un breu retrat de l'època.

Aquesta era la realitat que transcorria sota els 6.500 metres d'alçada que sobrevolaven els avions. Les seves imatges no van poder captar les runes de les societats catalana i espanyola. Però sí deixen testimoni gràfic de les mides urbanes que les grans ciutats catalanes actuals tenien llavors. Sobretot en el cas de Girona, que a les imatges sembla 'encongida', diu Chacón.

En el cas de Lleida el que sobta és que a les instantànies àerees no hi havia cap dels ponts que ara creuen el Segre. En el de Tarragona sobresurt l'absència de cap construcció visible a on ara hi ha el port de la capital de la demarcació. Un detall curiós que la ministra ha volgut subratllar de Barcelona ha estat que les imatges són prèvies a la construcció del Camp Nou.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han rebut de la mà de la ministra exemplars de la col·lecció cedida per l'exèrcit.

El vol en què es van prendre les imatges va ser el primer de cobertura total de Catalunya i Espanya. Va ser realitzat per avions de la flota de l'Exèrcit de l'Aire Nord-Americà (USAF) per al reconeixement territorial i generació de cartografia de base. Les fotografies corresponen a dates compreses entre febrer de 1945 i setembre de 1946.

Ara l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) elaborarà un ortofotomapa digital en blanc i negre de Catalunya. D'aquest en lliurarà una còpia al Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l'Exèrcit de l'Aire (CECAF), que ha cedit les imatges. El valor d'aquestes rau en el fet que permeten conèixer mètricament tot el territori català amb un píxel de 0,5-1 m i una resolució de 1,5 -2,5 m. Es podrà observar el mapa en el servei de fotointerpretació ortoXpres de l'ICC (www.ortoxpres.cat)