La UdG formarà metges, mossos i bombers per identificar cadàvers en grans catàstrofes

El postgrau en Medicina Forense, el primer de Catalunya, comptarà amb Ramon Brugada, Anna Hospital i Narcís Bardalet

En casos d'incendi, accidents d'avió, terratrèmols o altres catàstrofes la identificació dels cadàvers és essencial per determinar qui ha mort en el sinistre. Actualment existeixen diverses tècniques com la dactiloscòpia, que consisteix en identificar la persona a través de les seves empremtes dactilars i comparar-les, per exemple, amb les empremtes del DNI.


Ara bé, si el cadàver ha quedat calcinat o es tracta d'un cos en avançat estat de descomposició aquesta tècnica no és vàlida. Llavors entra en joc l'odontologia forense ja que, a través de mostres de les dents, es pot identificar la persona sempre que aquestes restes es puguin comparar amb radiografies que la víctima s'havia fet anteriorment al dentista. Si aquesta tècnica falla, els forenses encara disposen de les anàlisis d'ADN que permeten aportar informació genètica sobre el cos que s'ha trobat.

Totes aquestes tècniques, saber com s'escullen les mostres, es fan les autòpsies o requeriments legals que envolten la identificació de cossos són algunes de les matèries que s'ensenyaran en el primer diploma de postgrau que es farà a Girona en el camp de la medicina forense. El diploma, que és el primer d'aquest tipus a Catalunya, està sota la tutela de tres grans noms en el camp de la medicina: el degà de la facultat de Medicina de Girona i cardiòleg de renom internacional, Ramon Brugada, el subdirector de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Narcís Bardalet, i la també prestigiosa odontòloga forense Anna Hospital.

El forense Narcís Bardalet ha posat de manifest que la tasca dels forenses i ha afirmat que 'no poden perdre la condició humana' ja que es treballa amb un 'material molt sensible'. Lluny del que podria semblar, les grans catàstrofes també passen a prop de casa. Un dels darrers exemple que ha assenyalat Bardalet és l'accident de ferrocarril que va tenir lloc la nit de Sant Joan a Castelldefels. En només 40 anys, a les comarques gironines hi ha hagut 200 morts per grans catàstrofes i, segons dades de Bardalet, es creu que en el mateix període de temps unes 500 persones han desaparegut o ha estat impossible identificar-les.

Segons han explicat en la presentació del curs, l'objectiu és formar aquelles persones que 'estan a les trinxeres' -segons el doctor Ramon Brugada- per tal que coneguin millor com s'han de recollir les mostres, quin és el procés per identificar un cos i tot el procediment que el segueix.

El curs comença el 21 de gener i de les 40 places que ofereix ja n'ha omplert 34. Segons ha manifestat Brugada, el preu s'ha ajustat (el curs costa 925 euros) per tal que la crisi no pugui ser un impediment perquè les persones que ho desitgin puguin apuntar-se al diploma.