El 4rt Oncoswim espera superar els 25.000 euros de l'any passat

Els fons aniran en la recerca del càncer de mama triple negatiu

El pròxim 15 de febrer s’obre el període d’inscripcions per participar a la quarta edició de l’Oncoswim, el repte esportiu i solidari organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i el CN RadikalSwim que consisteix a recórrer nedant en equips de quatre persones els 30 km que separen la platja de l’Estartit i Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues.

La travessia, que se celebrarà l’1 de juny, té com a objectiu recollir fons per finançar un projecte d’investigació impulsat per la Universitat de Girona (UdG) sobre el càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. Des de la primera edició, s’ha aconseguit recaptar 50.000 euros per a aquesta recerca, en la qual participa un equip d’investigadors multidisciplinari de la UdG, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Dr. Josep Trueta.

El mateix dia s’obriran també les inscripcions per a la Milla Solidària, la versió més popular de l’Oncoswim, que consisteix a nedar el tram de Via Brava de Llafranc fins a Calella de Palafrugell (1,5 km aproximadament). La sortida de la Milla Solidària tindrà lloc el mateix dia 1de juny a la tarda, amb l’objectiu que l’arribada dels nedadors coincideixi amb la dels primers equips de la travessia de 30 km. Tot el que es recapta amb les inscripcions a aquesta prova es destina també a la investigació del càncer de mama triple negatiu.

Més nedadors a la Milla Solidària

La complexa logística que envolta l’organització de l’Oncoswim fa que s’hagi de limitar molt el nombre d’equips participants. Per aquest motiu, els organitzadors volen posar el focus en fer créixer la participació a la Milla Solidària, que en edicions anteriors ha voltat el centenar d’inscrits. L’objectiu dels organitzadors és arribar aquest any als 300 participants.

Les inscripcions estaran obertes a partir de divendres a www.oncoswim.cat. En el cas de l’Oncoswim, el preu de la inscripció és 200 euros per als participants amb llicència federativa en vigor i de 211 euros per a aquells que no disposin de l’esmentada llicència. Cada equip ha de fer, a més, un donatiu mínim de 500 euros. En el cas de la Milla Solidària el preu de la inscripció és de 20 euros (23 euros en el cas de no comptar amb llicència federativa).

Un repte esportiu molt exigent

L’esperit del repte esportiu Oncoswim continua essent el mateix que en les edicions anteriors. Els equips poden triar entre dues modalitats: relleus (com a mínim un membre de l’equip haurà d’estar sempre a l’aigua) o en grup (els quatre nedadors fan tot el recorregut junts i compten amb un cinquè integrant de l’equip que fa tasques de suport a l’embarcació). Els equips participants tindran un temps màxim de 12 hores per finalitzar la prova, per motius de seguretat. Es tracta d’una prova exigent a nivell físic, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, i també hi haurà altres embarcacions i caiacs que faran seguiment durant el recorregut.

El te verd i el tractament del càncer de mama triple negatiu

Més enllà del repte esportiu, l’Oncoswim es planteja sobretot com un repte solidari. Els equips busquen patrocinadors i organitzen activitats solidàries per aconseguir els 500 euros de donatiu mínim, una quantitat que molts d’ells acaben superant de molt. Tots els diners recollits es destinen a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia a Girona (ICO-Girona).

El projecte, dirigit per les doctores Teresa Puig i la Gemma Viñas, consisteix a fer un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats, que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer tan agressiu, que actualment només es pot tractar amb quimioteràpia. De moment ja s’han trobat nous marcadors per aquest tipus de càncer i si els resultats es confirmen augmentant el número de pacients es podria pensar en un o més biomarcadors nous i dissenyar nous tractaments per combatre’l. Actualment els investigadors estan dissenyant i sintetitzant nous compostos anti-tumorals que bloquegin aquests biomarcadors.

Un altre dels avenços aconseguits fins ara ha estat la utilització de la impressió 3D per aïllar les cèl•lules mare tumorals, que són en part responsables de les recaigudes. Aquest nou sistema, anomenat ONCOen3D, és fruit de la col•laboració del grup TargetsLab amb el Grup de Recerca en Enginyeria de Producte, Procés i Producció (GREP), també de la UdG, i s’ha pogut finançar en part gràcies a les aportacions d’Oncoswim.