Pere Puig, autor del tiroteig d'Olot, abans de disparar als seus caps: 'Això és el que us mereixeu'

Molts clients del bar 'La cuina de l'Anna' es van pensar que els dispars eren una broma o que l'arma era de fogueig

Aquest dimecres han passat pels jutjats onze testimonis relacionats amb l'escenari on Pere Puig va cometre els dos primers assassinats: el bar 'La cuina de l'Anna' de la Canya. La majoria dels testimonis estaven esmorzant dins el local quan el paleta va entrar-hi, rifle en ma i vestit amb roba de caçador.


Aquell matí de desembre pare i fill Tubert es trobaven compartint taula amb un grup de treballadors, la majoria autònoms a qui coneixien. Pere Puig va actuar amb una precisió i rapidesa esfereïdora ja que tots els testimonis coincideixen que l'assassí va disparar els dos trets en qüestió de segons. 'El temps entre els dos trets va ser el de carregar l'arma', reconeix en la declaració davant el jutge Joan Ramisa, que compartia taula amb els Tubert.

És més, la rapidesa de l'actuació de Puig fa que molts dels testimonis no tinguessin temps ni per reconèixer-lo. A més, la majoria dels declarants no es van adonar de la gravetat dels fets fins que era massa tard. Molts coincideixen a dir que l'escopeta era de fogueig o que es pensaven que era una broma. Entre aquests, hi ha un pintor, Joaquim Canalias o el fuster Antonio Mondejar.

Les declaracions dels testimonis també permeten concloure que Pere Puig estava ressentit amb les víctimes. Ho demostra una frase que alguns dels clients del bar van escoltar de boca de l'assassí abans de disparar als constructors: 'Això és el que us mereixeu'.

Entre els testimonis és significativa la declaració d'un serraller, Xavier Falguera, que estava assegut entre el pare i el fill Tubert en el moment del crim. Aquest testimoni diu que no es va adonar del què passava fins que va veure com Joan Tubert (el pare) va caure a terra després de rebre el tret, que va travessar-li el cos i que va impactar contra la paret del bar.

'Què fa aquest boig!'

Immediatament Falguera va sentir com el fill exclamava 'Què fa aquest boig!', abans d'escoltar un segon dispar que va impactar contra el pit d'Àngel Tubert. Un altre dels testimonis, Antonio Mondejar, ha explicat que el fill li va caure a sobre i que va intentar taponar-li la ferida amb la jaqueta que duia però que 'sortia massa sang'.

En les declaracions dels testimonis no s'ha pogut esclarir amb massa detall si Pere Puig i els Tubert estaven enemistats. Molts han reconegut que Joan Tubert mai els havia fet referència al paleta o si tenien problemes però sí els havia explicat que quan acabés l'obra de la Canya tancaria l'empresa perquè tenia problemes econòmics.

Joan Canalias, que coneixia de vista l'assassí i les víctimes, ha relatat però que un matí anterior al crim, quan es disposava a anar al bar, es va creuar amb Pere Puig i el paleta li va dir: 'Que vas amb aquell fill de puta?', en referència al constructor.

L'home de la propietària del bar, Guzmán Sánchez, estava darrera del taulell el matí del crim. Davant del jutge, aquest testimoni ha explicat que quan va veure Puig entrar vestit de caçador i armat es pensava que volia robar. Puig havia deixat d'anar al bar, segons ha explicat Sánchez, un any abans arran d'un incident amb una cambrera. Després de sentir el primer tret, l'home es va amagar darrera la caixa registradora.

Les declaracions de testimonis als Jutjats d'Olot s'allargaran fins aquest divendres. Demà serà el torn dels testimonis relacionats amb els dos assassinats a l'oficina de la CAM. Entre d'altres, passaran pel Jutjat el director i un dels treballadors de la sucursal, que estava al seu interior quan Pere Puig va matar els empleats.

Divendres, declararan els familiars de les víctimes i els policies que han pres part en la investigació. En total, al llarg d'aquests tres dies, 31 testimonis hauran passat pel Jutjat d'Instrucció Número 2 d'Olot.

A sang freda

Els assassinats múltiples d'Olot van tenir lloc el matí del dia 15 de desembre. Aquell dia, Puig es va dirigir -armat amb una escopeta- al bar de la Canya 'La cuina de l'Anna'. Allà va assassinar el pare i el fill de la constructora Tubert, per a qui treballava. Després, va agafar el cotxe i va conduir fins al centre d'Olot, on va entrar a l'oficina de la CAM i va matar dos dels treballadors de l'entitat.

L'assassí va ser detingut a les portes de la mateixa entitat per agents de la Policia Local. El mateix dia dels fets, durant la reconstrucció dels crims, Pere Puig va admetre'n l'autoria als investigadors.