La defensa de l'assassí múltiple d'Olot creu que el mòbil dels crims va ser econòmic

El jutjat comença a prendre declaració a una trentena de testimonis relacionats amb el cas

Un veí que es va creuar amb Pere Puig el matí del 15 de desembre ha estat el primer a testificar davant del jutge. L'home, Joan Darné, es trobava al costat de l'obra on Puig treballava, i se'l va trobar poc abans que el paleta entrés al bar 'La Cuina de l'Anna' de la Canya per assassinar, a sang freda i a trets d'escopeta, el pare i el fill Tubert.


'Quan ens vèiem, ens solíem saludar; aquell matí li vaig comentar que feia molt fred, i ell em va respondre que aviat se la faria passar', ha explicat Darné a les portes del Jutjats d'Olot. No va passar gaire estona més fins que aquest veí va sentir dos 'cops forts': els dos trets amb els quals Puig va matar les seves primeres víctimes. 'La meva dona em va dir que havien matat dos homes', ha afegit.

Aquest testimoni ha estat el primer de la trentena que, entre avui i divendres, passaran pel Jutjat d'Instrucció Número 2 d'Olot. En total, al llarg d'aquests dies, veïns, clients del bar, treballadors de l'entitat CAM, policies o familiars de les quatre víctimes.

'Entre avui i divendres es farà la part principal de la prova, i pràcticament després només quedarà practicar les pericials psiquiàtriques', ha explicat l'advocat de la família Tubert, Carles Monguilod. Tots els testimonis que desfilaran pel jutjat ja ho han fet abans davant els Mossos d'Esquadra, per relatar als agents què van veure el dia de l'assassinat múltiple.

Mentre dura la instrucció del cas, Pere Puig es troba empresonat. La seva advocada, Núria Masó, ha explicat que l'assassí confés està 'estudiant' al centre penitenciari, però que no treballa. 'No ho pot fer perquè totes les feines estan complertes, i es troba en llista d'espera per poder fer tasques a la presó', ha concretat la lletrada.

L'advocada ha explicat que, tot i que Puig tingués 30.000 euros en comptes conjunts, això no treu que el mòbil del crim pogués ser econòmic. De fet, la defensa creu que aquest va ser el motiu que va empènyer el paleta de la Vall d'en Bas a prémer el gatell de la seva escopeta. 'Vull recordar que el compte corrent de la CAM, aquell on el meu client figura com a titular únic, estava a zero euros', ha dit Masó.

La defensa també ha precisat que els comptes del BBVA -que sumen els 30.000 euros- eren de titularitat compartida entre l'assassí i els seus familiars. 'A més, creiem que la petició d'embargament és totalment abusiva i il·lògica si sobrepassa el 33%; ens hi oposem, perquè la majoria d'aquests ingressos són del pare del meu client', ha concretat Masó.

Documents privats

A més, l'advocada també creu que existeixen documents privats, signats entre Pere Puig i els Tubert, que provarien l'existència de deutes. Núria Masó, però, admet que serà 'difícil' que puguin sortir a la llum. 'Crec que hi ha coses d'aquestes, però costarà de demostrar-ho; a més, el meu client signava papers coaccionat i sense saber què firmava', ha remarcat Masó.

De totes maneres, aquesta visió de la defensa es contraposa diametralment amb la de l'acusació particular. L'advocat Carles Monguilod ressalta que Puig tenia accés directe als 30.000 euros. 'No hi havia cap impediment legal perquè en pogués disposar; per tant, la suposada causa que hauria motivat aquesta dramàtica situació, els problemes econòmics, no seria certa', ha indicat Monguilod.

L'acusació particular també ha ressaltat que no té constància de l'existència de documents privats entre la família Tubert i el paleta de la Vall d'en Bas.

A sang freda

Els assassinats múltiples d'Olot van tenir lloc el matí del dia 15 de desembre. Aquell dia, Puig es va dirigir -armat amb una escopeta- al bar de la Canya 'La cuina de l'Anna'. Allà va assassinar el pare i el fill de la constructora Tubert, per a qui treballava. Després, va agafar el cotxe i va conduir fins al centre d'Olot, on va entrar a l'oficina de la CAM i va matar dos dels treballadors de l'entitat.

L'assassí va ser detingut a les portes de la mateixa entitat per agents de la Policia Local. El mateix dia dels fets, durant la reconstrucció dels crims, Pere Puig va admetre'n l'autoria als investigadors.