L'exector de Vilobí d'Onyar també hauria abusat d'alumnes del Bell-lloc de Girona

Els fets s'haurien produït entre els anys 60 i 90

Noves denúncies relacionades amb abusos sexuals de l'exmossèn de Vilobí d'Onyar. Cinc alumnes del Bell-lloc han denunciat haver patit tocaments per part del religiós entre els anys 60 i 90, quan va estar a l'escola fent de voluntari a l'oratori i impartint algunes sessions de religió grupal. Així ho ha confirmat al diari el cap d'estudis del centre, Enric Vidal, que ha explicat que el rector va ser contractat com a sacerdot i no com a professor. Arran els fets que va destapar el diari Ara, Vidal ha detallat que diversos exalumnes els han trucat, alguns d'ells "molt afectats", relatant les situacions que van viure.

El cap d'estudis ha precisat que tot i que no hi ha denúncies formals sí que els consten dues queixes relacionades amb el capellà. Una d'uns pares que durant els anys 90 van parlar amb el tutor del seu fill per demanar-li que el menor fes la formació per fer la primera comunió a l'escola perquè a Vilobí "estaven descontents amb el mossèn". L'altra, d'una família que advertirà al religiós que "anés amb compte" amb les coses que els nens explicaven sobre ell.

Vidal relata al rotatiu que en aquella època els sacerdots eren figures "intocables" i mai qüestionades i que tampoc hi havia cultura de denúncia. Malgrat això, insisteix que no volen amagar informació i que volen fer "cau i net". Per això, estaran al costat dels exalumnes afectats i els animaran a comunicar els seus testimonis a la comissió que crearà el Bisbat de Girona per investigar els abusos a menors que el mossèn hauria perpetrat a Vilobí durant més de 30 anys.

Un dels testimonis amb els que ha contactat el diari és l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, que ha explicat que va presenciar els abusos quan era alumne del centre. Saurina assegura haver vist com el mossèn tocava els nens mentre els confessava.

Tocaments durant tres dècades

Segons va avançar el diari Ara diumenge, els suposats abusos de l'exrector de Vilobí es van allargar durant 33 anys. El capellà, conegut com a mossèn Tomàs, va arribar al poble l'any 1967 procedent de l'Escala. Va muntar un casal d'estiu, va condicionar un gimnàs al costat de l'església i permetia que els nens juguessin amb un futbolí que tenia a la rectoria.

L'Ara va recollir fins a set testimonis que relaten com, quan eren menors, van patir abusos i tocaments per part de l'exrector. A més, el diari va detallar que aquests fets van arribar en dues ocasions a oïdes del Bisbat de Girona. S'hi van adreçar tant una família del poble com dos dels anteriors alcaldes, demanant que el capellà fos apartat del poble.

El Bisbat ho investigarà

Arran dels fets, el Bisbat ha obert una investigació i ha demanat a les víctimes de l'exmossèn que s'hi posin en contacte. Tot i això, asseguren que no tenen constància de "cap queixa" sobre els casos concrets que apareixien al rotatiu. L'informe que derivi de la investigació s'enviarà a la Santa Seu. El Bisbat, però, ha demanat "perdó" a les suposades víctimes i a les seves famílies "pels patiments".