El Bisbat diu no tenir cap queixa dels suposats abusos sexuals de l'exmossèn de Vilobí

Obre una investigació sobre el cas

El Bisbat de Girona ha obert una investigació sobre els suposats abusos sexuals que l'exmossèn de Vilobí d'Onyar (Selva) hauria comès a menors durant 33 anys. En un comunicat que s'ha llegit públicament, el Bisbat assegura que "no tenia constància de cap queixa" sobre els casos concrets que apareixien al diari Ara, perquè aquelles persones a qui se'n va alertar ja han mort ni tampoc "hi ha cap document als arxius diocesans" sobre les queixes.

Per això, en el marc d'aquesta investigació, el Bisbat de Girona demana a aquells qui hagin estat víctimes de l'exmossèn que s'hi posin en contacte. L'informe que derivi de la investigació s'enviarà a la Santa Seu. El Bisbat, d'entrada, però, ja ha demanat "perdó" a les suposades víctimes i a les seves famílies "pels patiments".

Segons va avançar el diari Ara, els suposats abusos de l'exrector de Vilobí d'Onyar van allargar-se durant més de tres dècades. El capellà, conegut com a mossèn Tomàs, va arribar al poble l'any 1967 procedent de l'Escala. Va muntar un casal d'estiu, va condicionar un gimnàs al costat de l'església i permetia que els nens juguessin amb un futbolí que tenia a la rectoria.

L'Ara recull fins a set testimonis que relaten com, quan eren menors, van patir abusos i tocaments per part de l'exrector. A més, el diari també subratlla que aquests fets van arribar en dues ocasions a oïdes del Bisbat de Girona. S'hi van adreçar tant una família del poble com dos dels anteriors alcaldes, demanant que el capellà fos apartat del poble.

Arran de la publicació del cas, el Bisbat de Girona ha celebrat aquest dilluns una reunió. Després de la trobada, el seu delegat de Mitjans de Comunicació, Xavier Roca, ha llegit un comunicat sense admetre preguntes. A l'escrit, el Bisbat de Girona assegura que "no tenia constància de cap queixa" sobre suposats abusos a menors durant els anys que mossèn Tomàs exercia el ministeri a Vilobí d'Onyar.

"Les persones a qui el reportatge assegura que es va alertar ja han mort i tampoc existeix cap document als arxius diocesans sobre les visites que s'exposen", diu el Bisbat, en relació a les queixes de la família i els alcaldes. Tot i això, però, arran de la publicació del cas, el Bisbat ha acordat crear una Comissió Diocesana perquè investigui els suposats abusos comesos per l'exrector de Vilobí d'Onyar.

Demana perdó

Per això, i amb "la voluntat de més transparència", el Bisbat de Girona demana que qui hagi estat víctima del mossèn es posi en contacte amb aquesta comissió. Al comunicat, el Bisbat també demana "perdó" a les suposades víctimes i a les seves famílies "pels patiments" i, com ja va fer el Papa Francesc, condemna "rotundament" qualsevol tipus d'abusos sexuals a menors.

L'escrit també assegura que, amb aquesta investigació, el Bisbat de Girona té "plena disposició a col·laborar en tot allò que sigui necessari per aclarir els fets". Un cop s'acabi la investigació sobre els suposats abusos comesos per l'exrector de Vilobí, el Bisbat de Girona enviarà l'informe a la Santa Seu. "I si és convenient, respectant la presumpció d'innocència, s'emprendran mesures cautelars", diu el comunicat.

Mossèn Tomàs, que ara té 91 anys, ja no viu a Vilobí d'Onyar. Al 1999 es va retirar a una casa de descans a Arbúcies.