Un equip de forenses holandesos intentaran aportar llum al crim de Susqueda

Els demanen que aclareixin el recorregut de les víctimes

Els Mossos d'Esquadra han demanat un estudi a un laboratori forense holandès per aclarir el recorregut que van fer les víctimes del pantà de Susqueda (Selva) el 24 d'agost passat.

Segons ha detallat el cap de la unitat de persones desaparegudes aquest dilluns al jutjat, estan en curs diferents informes i proves relacionades amb la investigació del doble crim pel qual hi ha un únic investigat com a suposat autor.

A banda de l'anàlisi del telèfon del jove per intentar definir per on van passar el dia del crim, estan revisant un per un els telèfons mòbils que van entrar en l'àmbit de cobertura de la zona del pantà. També hi ha pendent prendre declaració al testimoni francès que fins ara estava desaparegut. El sergent ha detallat que ja el tenen localitzat però ha insistit que no és sospitós.

Segons fonts properes al cas, la informació recollida fins al moment no és concloent, sobretot tenint en compte que el pantà és una zona amb problemes de cobertura. Per això, els Mossos s'han posat en contacte amb el Netherlands Forensic Institute on hi hauria tècnics experts en interpretar aquest tipus de comportaments dels telèfons. D'aquesta manera, els investigadors busquen establir el trajecte de la parella i concretar les hores d'arribada al pantà.

A banda d'aquest anàlisi de les dades del telèfon del jove, els agents també estan revisant un per un els mòbils registrats per les antenes de telefonia que donen cobertura al pantà. Fonts de la defensa han indicat que, al jutjat, el sergent ha detallat que són milers de telèfons. A la franja horària del crim, aquesta xifra es redueix fins a 427 números de telèfon.

El sergent també ha exposat que el testimoni d'origen francès que a l'agost estava passant una dies al Mas Llomà i a qui encara no han pogut prendre declaració al jutjat perquè no estava localitzat es va posar en contacte la setmana passada amb els Mossos d'Esquadra per oferir-se a declarar. Segons han exposat, es troba a França però no té recursos econòmics per viatjar fins a Santa Coloma de Farners.

"Té un estil de vida poc ortodox però o se li pagarà el bitllet o declararà des d'allà", ha afirmat l'advocat de l'acusació particular Carles Monguilod. Segons la comissió rogatòria emesa pel jutjat d'instrucció 2, la declaració per videoconferència està fixada per al 27 de març, excepte que finalment es desplaci per declarar físicament. Monguilod, però, ha indicat que tot i que algunes informacions l'han perfilat com a sospitós, els investigadors subratllen que ja el van investigar i que no té relació amb el doble crim.

Al jutjat, el cap de la unitat ha concretat que no han investigat les persones que eren al pantà la nit abans suposadament participant en una festa rave o fent botellon perquè "no són d'interès per a la investigació" perquè no hi eren en la franja horària dels crims.

Un dels testimonis ha confirmat que el sospitós del doble crim no sap nedar. Un altre testimoni, que és apicultor, ha exposat que aquell dia, el 24 d'agost, era al pantà però no va veure ni sentir res sospitós. Finalment, la responsable del bar que va assegurar que va veure els nois abans que enfilessin el camí al pantà ha confirmat que van ser clients del seu local però els situa ara cap a quarts d'onze i les onze del matí. També ha assegurat que va veure que duien el caiac sobre la furgoneta, un fet que Monguilod creu que ha de ser una "confusió" perquè les càmeres de videovigilància descarten que el duguessin inflat damunt el vehicle.

Amb tot, i després que l'Audiència de Girona deixés en llibertat Magentí, fonts de la defensa consideren que la declaració del sergent demostra que la investigació encara té "peces molt importants pendents d'aclarir", sobretot perquè el suposat escenari del crim es troba actualment submergit sota el pantà, i lamenta que els investigadors continuïn posant el focus únicament damunt l'únic investigat.