El sector tem que els ajuntaments frenin ampliacions o obertures de càmpings amb el nou decret

La normativa preveu que es puguin doblar el número de bungalous existents arreu de les comarques gironines

El nou decret, aprovat in extremis pel Govern abans de les eleccions, en substitueix un d'anterior de l'any 1986. Entre les novetats, hi ha el fet que es permet incrementar el percentatge de bungalous que es poden instal·lar als càmpings -passant d'un 30 a un 40%-, amb un 10% addicional de 'mobile homes' (cabanes que es poden moure amb l'ajuda d'un vehicle).


L'Associació de Càmpings veu amb bons ulls aquesta mesura, perquè segons ressalta el seu president, 'feia 24 anys que calia canviar la normativa i adaptar-la a les necessitats actuals'. Actualment, a les comarques gironines hi ha 5.740 bungalous repartits en els diferents càmpings i la nova normativa preveu que aquest número es pugui arribar a doblar (ja que permetria instal·lar-ne 5.000 més).

El veritable cavall de batalla, però, es troba en el fet que el decret dóna potestat als ajuntaments a l'hora de decidir. I, precisament, això és el que preocupa l'associació. 'Es dóna molta capacitat de gestió als ajuntaments, i el nou decret especifica que el criteri urbanístic municipal serà el que prevaldrà abans que res', ha recordat Josep Maria Pla.

Per això, l'associació tem que, emparant-se en la normativa, els ajuntaments puguin frenar ampliacions o obertures de nous càmpings. Sobretot, en zones i territoris on no hi ha tradició turística. Per exemplificar-ho, el president ha explicat que, al llarg dels darrers cinc anys, hi ha municipis que han aprovat plans generals 'on fins i tot es recollia la possibilitat d'impedir que s'instal·lés cap bungalou al seu terme'.

'L'anterior decret obligava a comunicar-ho tot al Departament de Turisme, però ara hi ha molts tràmits que han de passar per l'ajuntament abans que res', ha criticat el president de l'Associació. De moment, els responsables dels càmpings gironins han portat el redactat de la normativa als seus serveis jurídics perquè l'estudiïn a fons, i preveuen demanar una reunió amb els responsables del nou Govern per debatre'n els punts foscos.

Càmpings residencials

Els empresaris del sector també han criticat que el nou decret no preveu la figura dels anomenats 'càmpings residencials'; és a dir, aquells en què els clients hi solen viure i que es caracteritzen per tenir un elevat percentatge de bungalous. 'A diferència de França i Itàlia, on aquests càmpings existeixen, aquí no se'n parla; i això ens pot comportar problemes de competència', ha indicat Josep Maria Pla.

De tots els càmpings donats d'alta que hi ha a les comarques gironines, l'Associació en té una vuitantena d'associats. En total, aquests concentren 99.500 places (un 80% de totes les que hi ha disponibles a la demarcació).