L'ocupació als càmpings gironins ha disminuït un 3% aquest estiu i ja fa dos anys que perden clients

L'Associació que els agrupa lamenta les traves administratives que els limiten les inversions

Així, l'estiu va costar d'arrencar, amb un principi de juliol fluix a causa de la disminució de campistes holandesos i belgues, que va produir una baixada d'ocupació de fins al 4% amb relació a la temporada anterior. El mes d'agost, però, i especialment els últims deu dies, es van registrar més clients gràcies a les bones previsions meteorològiques. Aquesta circumstància va fer augmentar els índexs d'ocupació, quan els empresaris del sector temien una baixada global que podia arribar fins al 7%, tot i que les xifres fins al 30 de juny eren sensiblement millors que el mateix període del 2009.

I l'any passat la davallada va ser d'un 4% respecte al 2008, de manera que en els dos darrers anys l'ocupació ha baixat gairebé un 8%. Tot i aquestes dades negatives, el delegat a les comarques gironines del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, David Mascort, ha reflexionat que els càmpings són un dels sectors que millor ha aguantat la crisi.

Aquestes xifres s'han donat a conèixer en l'Assemblea General de l'Associació de Càmpings de Girona, que s'ha celebrat al càmping El Delfín Verde, de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Un centenar de persones han assistit a la trobada de l'entitat, que compta amb uns 300 membres.

Premis i nou web per reactivar el sector

Pla ha anunciat en l'assemblea d'avui un pla d'accions per als pròxims anys per canviar aquesta tendència de davallada de l'ocupació i per evitar que els càmpings de l'Associació de Girona perdin competitivitat respecte als seus competidors més significatius, que són França i Itàlia.

Aquestes accions passen per reactivar el sector i augmentar la competitivitat, creant per exemple els Premis Associació de Càmpings de Girona, que en la seva primera convocatòria han rebut diversos treballs d'estudiants de Turisme de la Universitat de Girona que han fet estudis de viabilitat de nous projectes per a càmpings. L''Estudi de l'oferta de càmpings de Catalunya. Posicionament del mercat per marques turístiques', d'Albert Saló i Teresa Fernàndez, ha estat el guanyador.

Així mateix, es crearà un nou portal per gestionar les reserves als càmpings gironins, abandonant el domini campingsgirona.com per passar al campingsingirona.com, i l'Associació gestionarà personalment les fires a què assisteixin, una funció fins ara externalitzada, entre altres mesures.

Decret per simplificar la normativa

Davant del reclam del sector turístic que se simplifiqui la legislació, Mascort ha explicat que el mes que ve veurà la llum un decret que reduirà en un sol document les diverses normatives existents. Per la seva banda, el president de l'Associació de Càmpings de Girona ha considerat 'importantíssim' que entri en vigor aquest nou decret, ja que la normativa del 86 havia quedat 'desfasada'.

Així mateix, aquesta nova llei permetrà als càmpings ampliar del 30% al 50% la superfície amb allotjaments propis, com els bungalows. 'Les vacances cada cop són més fragmentades i les famílies no fan inversions importants en caravanes', per exemple, de manera que aquest 30% s'havia quedat petit davant la 'gran demanda de bungalows', ha explicat Pla.

D'altra banda, el president de l'entitat que agrupa els càmpings gironins ha fet una crida a la Generalitat que, tot i la crisi, mantingui les ajudes del Pla de Desenvolupament Turístic de Catalunya (Pladetur). Es tracta de subvencions que van entrar en vigor el 2007 i que han atorgat des d'aleshores i fins aquest any 10,5 MEUR (milions d'euros) a agents públics i privats de les comarques gironines. Al seu torn, aquesta xifra ha suposat una inversió d'uns 50 MEUR.

La setmana blanca, benvinguda als càmpings de muntanya

En un altre ordre de coses, Pla ha apuntat que la setmana blanca que faran les escoles el febrer pot ser positiva pels càmpings de muntanya, 'sempre i quan les empreses donin vacances als pares'. Per la seva banda, Mascort ha argumentat que aquesta setmana organitzarà 'millor el que ja feien moltes escoles durant el curs', amb la diferència que ara durant aquells dies no hi haurà classe.