Essència d'anxoves, te fermentat i sofregit de ceba, les novetats del Fòrum Gastronòmic

El certamen lliura els Premis InnoFòrum

Els visitants del Fòrum Gastronòmic de Girona, que va obrir portes ahir diumenge i que s'allargarà fins demà, podran degustar i conèixer tot tipus de productes i sabors nous. Entre les novetats que s'hi troben enguany, destaca l'Escata de Gastro Ventures. Es tracta d'una salsa o essència d'anxova a partir del líquid que s'obté durant el procés d'elaboració d'aquest peix. "Fem economia circular perquè els elaboradors d'anxova el llencen i és un problema per ells; després de tres anys de treball hem aconseguit un bon maridatge amb aplicacions a plats com amanides, arrossos o pastes", explica Pere Castell, soci de l'empresa.

L'Escata ha rebut el guardó al millor producte dels Premis InnoFòrum juntament amb la Sobrassada de Can Company amb formatge blau. En la categoria del sabor més original el guardonat va ser Vinya Hop de Cervesa Marina feta amb most de raïm orgànic i fermentat amb llevat del cava.

I seguint amb productes tradicionals també destaca el sofregit de ceba que ha elaborat la carnisseria Quim Matas. El seu creador ha explicat que està feta a partir de ceba de Figueres i oli d'oliva durant un procés de cocció lent (entre dotze i catorze hores) pensat per fer receptes com ara pastes i arrossos. Matas ha explicat que, a diferència d'altres sofregits del mercat, no té cap sucre afegit i només es basa en aquests dos ingredients. Van començar venent-lo a la carnisseria que tenen a la Bisbal d'Empordà i, després de la bona acollida, van decidir treure-la al mercat.

Te fermentat amb aigua volcànica

Per als amants del te verd en aquesta edició del certamen es presenta 'Vitae kombucha', un "refresc viu d'elaboració artesanal" que es basa en la recepta tradicional xinesa. Aquesta firma presenta una gamma de tes fermentats seguint aquesta elaboració artesanal. Segons explica Mar Benet, és una beguda probiòtica feta amb aigua volcànica de la Garrotxa a partir d'una doble fermentació que també inclou aromes i fruites naturals. Entre els sabors que comercialitzen hi ha el de mango i maduixa, poma i canyella o llimona i gingebre.

La programació de la segona jornada del Fòrum Gastronòmic d'aquest dilluns inclou les ponències de sis dones xefs, entre les quals hi ha Iolanda Bustos (La Calèndula, Regencós); Lucía Freitas (A Tofona Casa de Xantar, Santiago de Compostela); María José San Román (Monastrell, Alicante), entre d'altres. També destaca la ponència que oferirà el xef francès André Daguin, un dels grans referents de la 'nouvelle cousine' que va començar a treballar amb nitrogen líquid.