Canal Cocina emet la sèrie 'Despensa Mediterránea' per difondre els productes gironins

Visual13 produeix els programes i el xef del Molí de l'Escala, Jordi Jacas, els presenta

Canal Cocina és un canal de televisió privat de pagament que es pot veure a través de les plataformes digitals. Està dedicat exclusivament a la cuina amb una programació ininterrompuda de 24 hores i compta amb la participació de diferents cuiners tant espanyols com estrangers.

A partir de l'1 de novembre dedicarà 13 programes a recórrer les comarques gironines per presentar als espectadors com es cultiva, produeix i, finalment, com es cuinen els programes més genuïns de la demarcació. El projecte compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

El projecte és una idea original de la productora gironina Visual13 que, després de la producció de 'elBulli, historia de un sueño' (una col·lecció documental de deu capítols que recorre la trajectòria de Ferran Adrià i el restaurant elBulli i que actualment s'està emetent a TVE) ha volgut apostar per donar a conèixer els productes de la gastronomia de les comarques de Girona.

El director de la sèrie, Vicenç Asensio, ha comentat aquest dilluns duran la presentació del projecte que han volgut 'fusionar el territori i la gastronomia, i hem aconseguit que per primera vegada es parli a tot Espanya durant 13 programes només de la província de Girona'.

Programes monogràfics per a cada producte

Cada programa se centra de forma monogràfica en un dels productes més singulars del territori de Girona. A través d'un reportatge documental, els espectadors podran veure com es cultiva, captura o produeix cada producte. Amb entrevistes als seus productors, es coneixeran les seves qualitats i es difondran les tradicions que acompanyen el seu consum, a la vegada que es podran descobrir els paisatges extraordinaris de les comarques de Girona des del Pirineu fins a la Costa Brava.

Jordi Jacas és l'encarregat de conduir el reportatge i parlar amb els productors del territori per acostar-lo als espectadors. Per acabar el reportatge, el xef del Molí de l'Escala proporciona les claus bàsiques per elaborar el producte a casa. Jordi Jacas ha destacat que aquest programa 'permetrà posar en valor la gastronomia gironina, reconeguda pels seus grans restauradors, però que també té uns grans productes propis del territori que ara donarem a conèixer a tot Espanya'.

Tots els programes s'han gravat en exteriors, als mateixos espais on es produeixen els productes que es presenten, d'aquí que el territori sigui el veritable protagonista de la sèrie, argumenten els impulsors del projecte. La darrera part del programa es trasllada a la cuina, on Jordi Jacas mostra com elaborar el producte a casa. Aquesta part del rodatge s'ha portat a terme a la Casa Armengol, al plató de cuina que Visual13 té a Vilajuïga (Alt Empordà). L'ovella ripollesa, la gamba de Palamós, la vedella dels Pirineus, el peix blau o l'arròs de Pals són alguns dels productes que protagonitzen 'Despensa Mediterránea', que s'ha gravat durant la primavera i l'estiu d'aquest any.

La sèrie consta de 13 capítols de 25 minuts de durada cadascun. S'emetrà a partir de l'1 de novembre cada dilluns a les 11 del matí, a les 5 de la tarda i a 2/4 d'1 de la matinada. Des de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona han argumentat la seva participació per entendre la gastronomia 'com un element fonamental de la riquesa cultural i patrimonial de les comarques gironines i que forma part del conjunt de productes turístics de reconegut prestigi mundial que ofereixen les destinacions Costa Brava i Pirineu de Girona'.

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Enric Vilert, ha manifestat que donen suport tant a iniciatives que diversos col·lectius i associacions gastronòmiques impulsen per a la creació de producte turístic gastronòmic a les comarques gironines com també a iniciatives privades com aquesta que 'ofereixen una nova via per difondre la qualitat gastronòmica de la nostra demarcació'.