Felip intentarà renunciar per tercer cop a l'alcaldia de Figueres el dimecres 14 de novembre

Posteriorment intentarà passar el relleu a Jordi Masquef en un segon ple

Després de diversos dies d'incògnites, Marta Felip ha anunciat avui que convoca els plens de renúncia a l'alcaldia i de relleu per dimecres vinent. La decisió s'abordarà a la comissió informativa d'avui i, per tant, durant les sessions de dimecres no s'haurà de votar la urgència de les convocatòries.

La previsió és que el primer ple de renúncia se celebri a les set de la tarda i el segon per nomenar el seu substitut, a les vuit. El canvi de dates balla des de dilluns quan els grups d'ERC, PSC, CUP i Compromís a l'oposició (amb deu regidors) van votar en contra de la urgència de la sessió i van tombar la renúncia de Felip.

La mesura va ser una mostra de força i un crit d'alerta per recordar a Felip que està en minoria i exigir-li que "acabi la feina que té pendent". També van criticar que el relleu s'hagi allargat cinc mesos amb l'únic objectiu de facilitar que Masquef es converteixi en alcalde.

Aquella mateixa nit, l'encara alcaldessa va anunciar que faria efectiva la seva renúncia al ple d'ahir i que la sessió per nomenar nou alcalde seria dilluns que ve. Poques hores després va haver de canviar d'opinió per "dubtes jurídics" i el ple de dijous es va celebrar amb normalitat amb ella com alcaldessa.

Un cop es doni compte de la renúncia de Felip, se celebrarà el ple de relleu. L'equip de govern vol que Masquef sigui l'alcalde però per fer-ho possible cal que en la primera votació cap altre candidat tingui majoria absoluta. És a dir, 11 dels 21 vots dels regidors que hi ha al consistori. Si això no passa, automàticament es convertiria en alcalde el número dos de la llista més votada a les darreres municipals, el PDeCAT. En aquest cas, seria Francesc Cruanyes que durant el ple renunciaria en favor de Masquef.

Aquest és l'escenari que contempla el govern municipal però des de l'oposició ja van anunciar dilluns que estan treballant per consensuar un candidat alternatiu. De fet, els grups que van tombar la urgència del ple de renúncia sumen 10 dels 11 vots necessaris. Caldrà veure què fan finalment els dos regidors no adscrits (exmembres d'Unió i de l'equip de govern), que van votar a favor de la urgència. Algunes fonts apunten a un acostament amb el PDeCAT i a la possibilitat d'un acord. El que sembla clar és que ni el PP ni C's s'avindran a un pacte d'esquerres per desbancar el PDeCAT.