Marta Felip no pot renunciar a l'alcaldia de Figueres pel bloqueig de l'oposició

Els grups no han admès el ple d'urgència

La casa dels embolics en que s'ha convertit l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha donat aquesta tarda un nou capítol en el culebró que protagonitza Marta Felip (PDeCAT) per intentar deixar l'alcaldia.

En un ple d'urgència que s'havia de celebrar aquesta tarda per tal de definir la seva sortida al capdavant de l'Ajuntament, els grups de l'oposició formats per ERC, CUP, PSC i Compromís s'hi han posicionat en contra, bloquejant-lo. Només ha rebut el suport per part dels dos regidors no adscrits (anteriorment part de CiU) i les abstencions de PP i C's.

D'aquesta manera, Felip no aconsegueix renunciar al seu càrrec d'alcaldessa tal i com s'havia anunciat al no aconseguir els onze suports mínims necessaris. Els grups li reclamen que "acabi la feina" i acusen Felip d'ajornar cinc mesos la decisió amb l'únic objectiu de "posicionar" el candidat del PDeCAT a les eleccions de 2019, Jordi Masquef, com el nou alcalde. Felip s'ha mostrat sorpresa i decebuda per la decisió i ha acusat els que han bloquejat el relleu, de fer política "del no ple no". Malgrat això, ha avançat que al ple ordinari de dijous es donarà compte de la seva renúncia i que la sessió per nomenar nou alcalde es farà la setmana que ve.

Els portaveus de les diferents formacions, però, han assegurat als mitjans de comunicació poc després que havien pres la decisió sense sentir-se'n contents però que ho han fet perquè consideren que cal que l'alcaldessa acabi la feina que hi ha pendent.

També han dit que no se'ls han explicat els acords als quals s'ha arribat amb el número 2, Francesc Cruanyes, perquè renunciés al càrrec que li pertocava i han dit que el govern municipal continua actuant sense tenir-los en compte tot i estar en "clara minoria".

Tots han coincidit que Figueres té greus problemes i que no es pot permetre que es facin "espectacles" com el que, al seu entendre, es pretenia fer amb el ple convocat avui.

La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha dit, a més, que el ple es va convocar amb "nocturnitat" i que no se'ls pot prendre el pèl "d'aquesta manera, ni a nosaltres ni als ciutadans". En aquest sentit, el portaveu del PSC, Pere Casellas, ha explicat que en comissió informativa d'aquest dilluns s'ha abordat la catalogació de llocs de treball pendent des de 2012 i que cal que Felip "tanqui aquesta carpeta".

Els portaveus han admès que el vot contrari ha estat una demostració de força amb la "eines" que tenen a l'abast. I és que la mateixa Felip ja ha avançat que la seva renúncia s'inclourà a l'ordre del dia del ple ordinari que hi ha previst per dijous a les sis de la tarda i per al qual no s'haurà de votar la urgència. El que haurà d'esperar és el ple per escollir nou alcalde. L'alcaldessa ha dit que també es farà per la via ordinària per evitar un "nou espectacle" i que se celebrarà la setmana que ve.

El relleu, en joc

Sobre la possibilitat de presentar un candidat alternatiu a Masquef, Lladó ha dit que no hi ha "res tancat" però que s'ha parlat "d'aquest tema i de molts altres". En aquest sentit, ha dit que Figueres necessita un govern alternatiu i "fort".

Per la seva banda, Felip ha dit que desconeix si hi ha un front comú en contra del govern municipal però els ha demanat que "siguin seriosos". "Si realment poden presentar una alternativa, que és el que haurien d'haver fet fa dos anys, que es disposin a governar", ha dit. "Però com que no l'han aconseguit l'únic que poden fer són aquestes actuacions lamentables", ha afegit.

Marta Felip, va entrar a l'Ajuntament de Figueres com a Tinent d'Alcalde l'any 2011,  i el 3 de gener de 2014, es va convertir en la primera batllessa de la història de Figueres en substitució de Santi Vila.

Després de guanyar les eleccions municipals del 2015 amb 7 regidors, va revalidar l'alcaldia i ha encapçalat el govern municipal en minoria, després que 2 dels edils abandonessin el partit, quedant-se en cinc membres de govern.

Des d'aleshores el mandat erràtic de Felip es va accentuar encara més amb un bloqueig pràcticament total del consistori i la incapacitat de la resta de partits de l'oposició per a conformar un govern alternatiu.