El descarrilament de Flaçà provoca més de tres hores de retard als trens de Mitja Distància

Usuaris que es dirigien a Barcelona han increpat empleats de Renfe i han intentat pujar a un Talgo a la força

  • Comboi que ha descarrilat a la sortida de l'estació de Flaçà © ACN
    Comboi que ha descarrilat a la sortida de l'estació de Flaçà © ACN
  • L'andana de l'estació de Girona s'ha quedat petita aquesta tarda pels retards © M. Estarriola
    L'andana de l'estació de Girona s'ha quedat petita aquesta tarda pels retards © M. Estarriola

Les andanes de l'estació de Girona s'han quedat plenes aquesta tarda després dels retards registrats als trens de la línia R2 Portbou - Barcelona. Amb el pas de les hores la tensió entre els usuaris ha crescut i diverses persones han increpat empleats de Renfe que es trobaven a peu de via intentant informar sobre el descarrilament que ha tingut lloc aquest matí a l'estació de Flaçà. La poca receptivitat dels usuaris i les seves exigències per tal d'obtenir més informació ha obligat als empleats a abandonar l'andana per tornar a l'interior de l'estació.

El primer retard que s'ha registrat l'han patit els usuaris del Regional Portbou-Barcelona de les 15:32h que ha registrat un retard de 40 minuts. A partir d'aquell moment no ha circulat cap altre tren en direcció a Barcelona, afectant a tots els usuaris que volien agafar el Mitja Distància de les 16:17h que no ha arribat fins tres hores i quart més tard, les 20:35h. Durant l'espera, el Talgo provinent de Montpellier amb destinació Barcelona s'ha aturat a l'andana, fet que han aprofitat molts usuaris per intentar pujar-hi dins. Empleats de Renfe els ho han impedit assegurant que els era necessari un bitllet de Talgo. Aquesta afirmació encara ha encès més els ànims de la gent que portava hores esperant per partir. En aquell moment s'han començat a escoltar crits de 'tot és Renfe, jo vull pujar' i 'això és un vergonya'. L'aturada, que estava programada per vint minuts, n'ha durat escassament tres després de veure la reacció dels usuaris, fet que els ha obligat a tancar les portes i iniciar la marxa.

Activen la fase d'alerta

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat poc després de les tres de la tarda la fase d'alerta del pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) a causa del descarrilament del vagó del tren de la línia R2 Barcelona-Portbou a l'entrada de l'estació de Flaçà. L'alerta s'ha mantingut fins a dos quarts de cinc de la tarda. Durant l'incident dues persones han resultat ferides lleus, que han estat traslladades a l'Hospital Trueta de Girona i donades d'alta poques hores després.

En aquests moments tècnics d'Adif i Renfe estan investigat les causes que han provocat aquesta incidència. Dues dotacions dels Bombers de la Generalitat han realitzat tasques de suport al lloc de l'accident.

El comboi es retirarà aquesta nit

Segons han confirmat fonts de Renfe, el comboi que ha descarrilat i que obstrueix unes de les vies, no es retirarà fins aquest dissabte a la nit. El fet és, que si es comencessin els treballs per retirar el comboi també s'invadiria la única via que ara està en funcionament i després s'hauria d'interrompre el servei ferroviari.

Per aquest motiu, Renfe ha optat per retirar-lo aquest dissabte a la nit i es preveu que aquest diumenge a les 8 del matí ja s'haurà recuperat la normalitat en els serveis ferroviaris.