Localitzats amb vida els dos excursionistes de Sabadell perduts des de dissabte a Meranges

Un helicòpter de la policia francesa a la zona de Malforat

Els equips de recerca han localitzat amb vida els dos excursionistes de Sabadell perduts a Meranges, a la Cerdanya, des de dissabte. Segons fonts dels Bombers de la Generalitat, un helicòpter de la Gendarmeria ha localitzat dues persones a la zona de Malforat, al costat francès de la Cerdanya, i a falta de la identificació oficial, tot apunta que són l'home de 57 anys i la dona de 43 anys que estaven desapareguts.
Aquest dilluns a primera hora del matí, efectius dels Bombers, dels Mossos, dels Agents Rurals i un helicòpter de la policia francesa havien reprès la recerca. Dissabte, ells mateixos van trucar per avisar que s'havien desorientat.
 
La responsable del refugi, la Glòria, va assegurar a l'ACN que tots dos havien arribat cap a dos quarts de deu del matí al refugi en cotxe i que s'havien proposat pujar la muntanya tot i el mal temps i les advertències dels treballadors.

L'helicòpter ha localitzat els dos excursionistes a la part francesa de la muntanya, per sobre dels 2.700 metres. En veure dues coses que movien, el pilot de l'helicòpter ha decidit aterrar i comprovar de què es tractava, donat que no feien cap senyal. Un cop els policies s'han apropat a les dues persones han comprovat que es tractava dels dos excursionistes. El policia francès que ha participat en el rescat ha explicat que estaven en ''estat de xoc'' jaque no feien cas a l'helicòpter i ''caminaven en direcció contrària''. Primer s'ha evacuat la dona a l'Hospital de Cerdanya i posteriorment l'home en un segon viatge.

A l'Hospital de Puigcerdà se'ls ha recuperat de la hipotèrmia que patien. A les extremitats presentaven petites congelacions i, per tractar-les, se'ls derivarà durant aquest dilluns a l'Hospital Sagrat Cor de Barcelona.

Francesc Boya, cap de la Regió d'Emergències de la Catalunya Central, ha explicat que segurament s'han estat movent durant aquests dies donat que les temperatures eren molt baixes i hi havia més de 30 centímetres de neu. Quan se'ls ha localitzat aquest dilluns al matí es registraven temperatures de -7ºC.

Boya ha dit que s'estudiarà si hi ha hagut imprudència i si els dos excursionistes han de pagar el cost de l'operatiu de rescat, tenint en compte que se'ls va advertir que no era aconsellable sortir a la muntanya amb la meteorologia que hi havia a la zona. Els responsables de la Gendarmeria han dit que no es plantegen aquesta opció, ja que a França no es cobren els rescats.

El cap de la regió d'Emergències de Bombers ha insistit a demanar prudència a la gent que surt a la muntanya i extremar les precaucions.
 
Durant els dies de recerca s'ha treballat de forma coordinada amb tots els cossos operatius. La Gendarmeria, que aquest dilluns sobrevolava la zona francesa amb helicòpter; els Mossos d'Esquadra, que hi ha desplaçat 2 patrulles de seguretat ciutadana, 3 unitats de muntanya i un helicòpter; i els cos d'Agents Rurals, que avui han activat 8 agents (4 del Grup de Suport de Muntanya i 4 de la Cerdanya).