La Guàrdia Civil cita tres blanencs per una picabaralla pels llaços grocs a un restaurant

S'els hi atribueixen delictes d'incitació a l'odi, injúries i desordres públics

La Guàrdia Civil ha citat a declarar aquest dijous tres veïns de Blanes (Selva) per la denúncia interposada pel propietari del restaurant Sol d'Or de la població arran d'una picabaralla derivada de la col·locació de llaços grocs el 29 d'agost passat.

Els activistes s'han acollit al seu dret a no declarar. La benemèrita els hi atribueix delictes d'incitació a l'odi, injúries i desordres públics. Una trentena de persones s'han concentrat davant la comandància de la Guàrdia Civil, protegida per un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra, per donar suport als denunciats.

L'advocada dels activistes, Montserrat Vinyets, ha subratlla que els activistes estaven col·locant llaços grocs a la via pública quan hi va haver una discussió amb l'amo del local. A més, ha afirmat que no descarten també presentar denúncia contra el propietari de l'establiment.

La denúncia

El propietari del restaurant va interposar la denúncia davant la Guàrdia Civil contra membres del CDR que el dia 29 d'agost estaven col·locant llaços grocs prop del seu local. Segons ha explicat l'advocada dels activistes, Montserrat Vinyets, l'amo de l'establiment relata a la denúncia que els activistes el van increpar per retirar els llaços i que van intentar entrar al seu negoci. "No va ser així", ha afirmat la lletrada.

A més, el denunciant també sosté que ha patit "conseqüències" arran de la difusió de vídeos a través de les xarxes socials. Vinyets subratlla que encara no han tingut accés a l'atestat de la Guàrdia Civil però afirma que la Benemèrita qualifica els fets de forma "molt agosarada" com a delictes d'incitació a l'odi, desordres públics i injúries.

Arran de la denúncia, tres veïns de Blanes estaven citats a declarar aquest dijous a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Els Mossos d'Esquadra han muntat un fort dispositiu amb set furgonetes d'efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i han impedit l'accés a la vorera de davant de la comandància. Per això, una trentena de concentrats per donar suport als denunciats s'han situat a l'altre costat del carrer darrere d'una pancarta que deia 'Quan la injustícia és llei, la desobediència és un deure'.

A la una de la tarda, els denunciats han entrat a la comandància acompanyats de la seva advocada. Tots tres s'han acollit al dret a no declarar. "Ara esperarem que la Guàrdia Civil traslladi el cas als Jutjats de Blanes", ha exposat Vinyets.

L'advocada també critica que se citi a declarar activistes per exercir drets fonamentals com són el de la participació política o la llibertat d'expressió. Vinyets avança que els denunciats no estan "gens d'acord" amb el relat de fets que fa el propietari de l'establiment i no descarten, tampoc, presentar una denúncia contra ell.

Fonts del CDR també han concretat que no és la primera denúncia que l'amo del restaurant interposa contra membres del col·lectiu perquè també ho va fer davant la Policia Local per una picabaralla del mes de maig.