La finca d'I+D de Les Cols acull un ramat d'ovella ripollesa en perill d'extinció

Mas Marcè-Làctics Peralada és l'impulsor del projecte que busca preservar-les

La finca de Casa Horitzó, el centre I+D del restaurant Les Cols, compta amb un ramat d'ovelles de raça ripollesa, una espècie en risc d'extinció. Es tracta d'una prova pilot per tenir una reserva genètica d'exemplars seleccionats per Mas Marcè-Làctics Peralada, dedicada a la producció i venda de productes elaborats amb la llet d'ovella ecològica.

Els actuals propietaris representen la sisena generació d'una família de pastors que ja llavors treballaven amb l'ovella ripollesa, una raça autòctona en risc d'extinció. Fa dotze anys van començar un estudi amb analítiques i controls cada quinze dies per escollir els millors exemplars per "produir una llet de màxima qualitat".

La idea de tenir Punts de Reserva Genètica (microramats d'entre 5 i 15 animals) a diferents punts del territori va sorgir per no perdre el valor genètic dels exemplars davant d'un problema sanitari general o a la zona, com podria ser la llengua blava. "Quan això passa, és molt probable que facin sacrificar els ramats que hi ha a dos quilòmetres i per tant tot aquest esforç de deu anys se n'hauria anat en orris", afirma un dels copropietaris, Manel Marcè. Explica que són els únics a la demarcació que munyen les ovelles ripolleses per la seva qualitat. Ara bé, la seva capacitat productiva és molt inferior si es compara amb altres races. Una ovella ripollesa produeix uns 80 litres l'any mentre que altres races arribar als 300 litres a l'any.

Fina Puigdevall, la xef del restaurant Les Cols amb dues estrelles Michelin, va acceptar participar al projecte perquè d'aquesta manera podien contribuir a la preservació d'una raça que permet elaborar productes de km0 que també ofereixen al restaurant. I de retruc, mantenir les instal·lacions de Vall de Bianya ben desbrossades gràcies a les ovelles, que també aporten adob amb els seus excrements. "Quan ens ho van plantejar, vam trobar que era una molt bona idea i ens hi vam apuntar de seguida", diu Puigdevall.

Des de fa tres anys que el restaurant ha apostat per tenir un hort ecològic amb David Castañer i Guillem Coromina al capdavant. Hi cultiven vegetals, fruites, flors i herbes aromàtiques que després serveixen al restaurant. Compten amb un corral amb gallines i ara també amb els xais. Els comensals poden visitar les instal·lacions de la Vall de Bianya abans de menjar al restaurant si ho sol·liciten.

Però aquesta no és l'única reserva genètica del projecte. Des de fa dos anys que també hi ha un microramat a una finca de Cadaqués (Alt Empordà). Concretament, al Mas Perefita que acull el celler Martín Faixó. L'experiència està essent positiva i la previsió és poder arribar a tenir uns deu microramats d'ovella ripollesa repartits a la demarcació.