La Guia Peñin de 2019 qualifica d'excel·lents un 35% dels vins de la DO Empordà

Per segona vegada a la història, un vi empordanès aconsegueix la qualificació d'excepcional

Un 35% dels 241 vins empordanesos puntuats a la Guia Peñin de 2019 han assolit la categoria d'excel·lent (amb entre 90 i 94 punts). En totals, són 83 els vins que han aconseguit aquesta qualificació, un més que a la guia de 2018 i el doble respecte dels 43 de l'any 2015.

A més i per segona vegada a la història, un vi empordanès, el negre Peralada Aires de Garbet 2015, ha assolit la qualificació d'excepcional, amb 95 punts. Tres vins més han assolit els 94 punts. Es tracta de dos més del celler Peralada –el negre Finca Garbet 2015 i el dolç Peralada Garnatxa de l'Empordà 12 anys- i un del celler Vinyes dels Aspres –el dolç Bac de les Ginesteres-.Un total de 13 vins han assolit 93 punts i pel què fa a la resta, la majoria han rebut entre 85 i 89 punts.

Per cellers, el de Peralada és el que ha aconseguit més excel·lents, amb 15 vins, seguit de Vinyes d'Olivardots amb 9, del Celler Cooperatiu d'Espolla amb 8, Mas Llunes amb 7, Espelt amb 6, i Vinyes dels Aspres i Martí i Fabra, amb 5.

Aires de Garbet 2015, 95 punts
Garnatxa de l'Empordà 12 Anys Dolç Natural Solera, 94 punts
Finca Garbet 2013, 94 punts
Aires de Garbet 2016, 93 punts
Finca Garbet 2012, 93 punts
Perelada Ex Ex 12 2013, 93 punts
Perelada Ex Ex 13 2016 Blanc, 93 punts
Finca Malaveïna 2014, 93 punts
Perelada Gran Claustro 2013, 93
Finca La Garriga Blanc 2016, 92 punts
Finca La Garriga 2014, 92 punts
Finca Espolla 2014, 92 punts
Finca Malaveïna 2015, 92 punts
Perelada Collection Blanc 2017, 91 punts

Els negres, els vins estrella

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín 2019, amb el 50% del total. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb un 31,8%; els dolços, amb un 15%, mentre que els rosats i escumosos, concentren el 2% i l'1,2%, respectivament.

La guia valora els vins de 27 cellers DO Empordà, 20 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent. Els autors de la prestigiosa publicació asseguren que els blanc són "frescos, fàcils de beure i saborosos". Dels negres en destaquen que s'ha passat d'elaborat vins novells a "bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri entre fruita, fusta i saborosos matisos balsàmics". Pel què fa als dolços, remarquen "la dolçor i pastositat en boca" i, finalment, dels rosats diuen que "són frescos, fruitals i de bona acidesa".

Caves

Perelada Gran Claustro Cuvée Especial 2011 Brut Nature Gran Reserva, 94 punts
Perelada Stars 2015 Brut Nature, 91 punts
Perelada Cuvée Especial Rosé 2015, 90 punts
Perelada Chardonnay 2013 Brut Nature, 90 punts
Perelada Cuvée Especial 2015 Brut Nature, 90 punts