Presó per a tretze dels detinguts en l'operatiu contra el tràfic de marihuana

Els altres cinc arrestats surten en llibertat sense passaport

Aquest divendres han passat a disposició judicial divuit detinguts dimecres en l'operatiu de la Guàrdia Civil per desarticular un clan familiar ubicat a la Selva. Segons informa el TSJC, el jutjat ha enviat a presó tretze dels arrestats mentre que els altres cinc han sortit en llibertat amb mesures cautelars.

Les defenses de la majoria dels detinguts, encapçalada pels lletrats Sergio Noguero i Carles Monguilod, ja han anunciat que recorreran les interlocutòries de presó. El cas està sota secret de sumari però la causa està oberta per delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, pertinença a organització o grup criminal, tinença il·lícita d'armes, usurpació, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals.

L'operatiu contra aquest clan familiar es va dur a terme aquest dimecres. Va arribar a mobilitzar fins a 370 efectius de la Guàrdia Civil, un helicòpter amb càmera tèrmica i la unitat canina. L'epicentre del dispositiu va ser la urbanització Residencial Park de Maçanet de la Selva, on es van fer la majoria de les detencions.

L'operatiu culminava més d'un any d'investigació contra aquest clan familiar que exportava marihuana (principalment a països com França i Holanda). Es va saldar amb el comís de 2.600 plantes, 65 quilos de cabdells de marihuana, 45.000 euros en efectiu, nou armes (tres pistoles, un revòlver, un rifle, una escopeta i tres carabines).

Durant la intervenció, la Guàrdia Civil també va intervenir 22 vehicles (alguns d'ells, d'alta gamma), munició, una catana, matxets, navalles de grans dimensions, joies, rellotges d'alt valor i quinze telèfons mòbils. A més de Maçanet, es van fer escorcolls i registres també a Cassà de la Selva (en un mas on vivia el cervell del clan), a Lloret de Mar i al barri de Vila-roja de Girona.

En paral·lel a l'operatiu policial, tècnics d'Endesa també es van desplaçar a lloc per desconnectar aquells habitatges que punxaven la llum. El clan havia arribat a defraudar fins a 80.000 euros.

Ritme de vida alt

La investigació es va iniciar el mes de novembre de l'any passat, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'aquest clan que traficava amb marihuana. L'integraven, sobretot, membres d'una mateixa família d'ètnia gitana que cultivava la droga en plantacions interiors.

Els integrants del clan tenien un ritme de vida alt, molt superior al que podien justificar amb la seva activitat laboral. Residien en cases de luxe i utilitzaven vehicles d'alta gamma. A més, per garantir-se la seguretat, tenien càmeres de vigilància als habitatges i locals que regentaven i feien vigilància a les zones on residien.

La Guàrdia Civil detalla també que tenien un "gran control" del seu àmbit d'actuació, arribant, fins i tot, a atemorir a les persones alienes a l'organització que hi accedien.