Passen a disposició judicial els detinguts en l'operatiu contra el tràfic de marihuana

El dispositiu es va saldar amb vint detinguts

Els vint detinguts en l'operatiu de la Guàrdia Civil contra una suposada organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a escala internacional han començat a passar a disposició del Jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners aquest divendres. La benemèrita ha traslladat els arrestats des de dependències policials de Sant Andreu de la Barca i Premià de Mar fins al jutjat en un autobús.

El cop per desarticular un clan familiar ubicat a la Selva es va saldar amb el comís de 2.600 plantes i 65 quilos de cabdells de marihuana, 45.000 euros en metàl·lic, nou armes i 22 vehicles, alguns dels quals d'alta gamma.

L'operatiu, on van participar 370 efectius del cos policial, es va iniciar dimecres de matinada després de gairebé un any d'investigació. La Guàrdia Civil va fer 22 escorcolls.

Les declaracions dels detinguts han començat pels voltants de les nou del matí, enmig d'un fort desplegament policial format per agents de la Guàrdia Civil, dels Mossos d'Esquadra i efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Els agents han blindat l'exterior de l'edifici, on s'agrupen una quarantena de familiars dels arrestats.

Als detinguts se'ls acusa de delictes contra la salut pública (per tràfic de drogues), defraudació de fluid elèctric i organització criminal. La benemèrita els ha traslladat en un autocar –el mateix que van fer servir el dia de l'operatiu- i una furgona del cos. Els arrestats entren al jutjat per la part posterior de l'edifici.

L'operatiu contra aquest clan familiar es va dur a terme aquest dimecres. Va arribar a mobilitzar fins a 370 efectius de la Guàrdia Civil, un helicòpter amb càmera tèrmica i la unitat canina. L'epicentre del dispositiu va ser la urbanització Residencial Park de Maçanet de la Selva, on es van fer la majoria de les detencions.

L'operatiu culminava més d'un any d'investigació contra aquest clan familiar que exportava marihuana (principalment a països com França i Holanda). Es va saldar amb el comís de 2.600 plantes, 65 quilos de cabdells de marihuana, 45.000 euros en efectiu, nou armes (tres pistoles, un revòlver, un rifle, una escopeta i tres carabines).

Durant la intervenció, la Guàrdia Civil també va intervenir 22 vehicles (alguns d'ells, d'alta gamma), munició, una catana, matxets, navalles de grans dimensions, joies, rellotges d'alt valor i quinze telèfons mòbils. A més de Maçanet, es van fer escorcolls i registres també a Cassà de la Selva (en un mas on vivia el cervell del clan), a Lloret de Mar i al barri de Vila-roja de Girona.

En paral·lel a l'operatiu policial, tècnics d'Endesa també es van desplaçar a lloc per desconnectar aquells habitatges que punxaven la llum. El clan havia arribat a defraudar fins a 80.000 euros.

Des del novembre

La investigació es va iniciar el mes de novembre de l'any passat, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'aquest clan que traficava amb marihuana. L'integraven, sobretot, membres d'una mateixa família d'ètnia gitana que cultivava la droga en plantacions interiors.

Els integrants del clan tenien un ritme de vida alt, molt superior al que podien justificar amb la seva activitat laboral. Residien en cases de luxe i utilitzaven vehicles d'alta gamma. A més, per garantir-se la seguretat, tenien càmeres de vigilància als habitatges i locals que regentaven i feien vigilància a les zones on residien.

La Guàrdia Civil detalla també que tenien un "gran control" del seu àmbit d'actuació, arribant, fins i tot, a atemorir a les persones alienes a l'organització que hi accedien.