Els ripollencs no volen que cap altre jove ''es deixi enganyar'' per cometre un atemptat

Un centenar de persones participen en els tallers per la convivència del municipi

Els habitants de Ripoll han llegit un manifest aquest dijous 16 d'agost per demanar que "cap altre jove es deixi enganyar" per cometre una "barbàrie" com els atemptats que van tenir lloc ara fa un any a Barcelona i Cambrils. El manifest ha format part de la cloenda d'una tarda amb tallers i actuacions musicals a càrrec de les entitats veïnals. La voluntat era millorar la convivència al municipi i hi han participat un centenar de persones. La pluja, però, ha obligat a traslladar els tallers a corre-cuita de la plaça de davant del Monestir de Ripoll fins a l'interior de l'església.
Durant la jornada, la comunitat musulmana ha tingut una representació simbòlica, però amb molt poca presència. En l'acte de cloenda també s'ha llegit un poema en què l'últim vers estava traduït a diferents idiomes com ara l'anglès, l'àrab, el francès o l'italià.
 
En paral·lel als actes que ha organitzat aquest dijous l'Ajuntament de Ripoll , els veïns de Ripoll han volgut demostrar el seu compromís amb la convivència del municipi amb la lectura d'un manifest. En el text, dues de les veïnes del municipi han volgut "donar la mà" a Catalunya i a qualsevol racó del món per lluitar contra la radicalització i que, així, "el patiment" del territori després dels atemptats "no hagi estat en va".

Aquest text s'ha llegit en un acte en què també s'han pogut escoltar diverses actuacions musicals, entre elles un tema compost pels propis veïns. També han llegit un poema per combatre "aquella violència que no es veu", en referència al trencament de la convivència. El poema remarcava la necessitat de mirar-se "als ulls".

L'última estrofa l'han llegit diversos veïns del municipi en els seus respectius idiomes. Entre ells hi havia parlants de l'àrab, el francès, l'italià, els castellà i el català. Amb això, les entitats han volgut reflectir la pluralitat cultural que té Ripoll i com tothom, malgrat tenir costums i llengües diferents pot conviure en una mateixa localitat.

Aquest acte que ha barrejat la lectura del manifest, les actuacions musicals i el poema ha servit per tancar una jornada plena de tallers organitzats per les mateixes entitats veïnals per tal de millorar la convivència al municipi. Entre ells, n'hi havia un què es demanava a la gent que respongués quin granet de sorra aportaria per millorar la convivència.

La responsable del taller, Marta Rudé, ha explicat que respostes han estat "molt variades" però la que més li ha sorprès ha estat la d'un nen de nou anys que ha respost "si vingués un nen de fora jo voldria ser el seu amic". Amb totes aquestes respostes es preveu fer un vídeo que es difondrà per les xarxes properament.

En la jornada hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà i l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, entre d'altres autoritats.