Uns encaputxats retiren llaços grocs de Santa Coloma de Farners i Riudarenes

L'Ajuntament de Santa Coloma denunciarà els fets a la policia

A les imatges que el grup LiberaGerona ha penjat a les xarxes socials es veu com persones amb la cara tapada arrenquen llaços grocs de faroles, arbres i façanes d'edificis. En algun moment, fins i tot utilitzen escales. A Santa Coloma de Farners i Riudarenes van enretirar els símbols la nit del 21 de maig i matinada del 22 però en algunes imatges penjades també fan referència a altres indrets com ara Maçanet de la Selva i Fornells.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha condemnat els fets per Twitter, qualificant-ho d'actes vandàlics. "Manifestem el nostre rebuig a les accions violentes realitzades la matinada del dia 22 de maig a #SCFarners i Riudarenes, amb invasió d’edificis públics i destrossa de pancartes, llaços grocs i banderes estelades", es pot llegir en una de les piulades, on es continua dient que "no es cansarem de reivindicar les opcions pacífiques i democràtiques a la situació d’excepcionalitat política que viu el país".

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Joan Martí, ha explicat que denunciaran els fets a la policia per identificar els autors que van accedir a edificis públics de forma no autoritzada i "exigir responsabilitats".

Referent a la carta que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha enviat als alcaldes de Catalunya per demanar-los que mantinguin la "neutralitat" als espais públics, Martí considera que "parteix d'una falsa presumpció de neutralitat". Al seu entendre, "l'espai públic és un espai per manifestar-se i el que no és exactament neutral o igual és que uns es manifestin i que d'altres facin callar aquestes manifestacions", afegeix.

A Riudarenes "no volen perdre el temps" amb denúncies

Aquest grup que es fa dir LiberaGerona i que actua de nit i a cara tapada també va retirar llaços grocs i pancartes a favor dels presos a Riudarenes (Selva). L'alcalde del municipi, Jordi Gironès, confirma que van arrencar llaços grocs, estelades i van fer pintades a parets del municipi. També ha posat l'exemple d'un moral que hi ha anant cap a la carretera de Santa Coloma per commemorar els fets del 1714 que també ha quedat malmès per pintades. "Més que feixisme jo diria que és de retardats mentals", ha afirmat.

El batlle creu que aquests tipus "d'escamots" estan "subvencionats" per algú i que "la policia ho tindria relativament fàcil per esbrinar" els autors, tenint en compte que ells mateixos pengen les imatges del que fan. És per això que no tenen previst denunciar els fets tot dient que "no perdran el temps amb aquests personatges". I avisa que si treuen un llaç groc, en posaran dos, i si cal, dos-cents.

Per altra banda, Gironès ha tret importància a la carta que ha enviat als alcaldes el delegat del govern espanyol tot dient que "no li preocupa ni tampoc li interessa" el que hi pugui dir.