Millo cancel·la la reunió amb Madrenas perquè no vol parlar de l'1-O

L'acusa d'alterar l'ordre del dia i buscar "confrontació política"

No hi haurà reunió entre el delegat de l'Estat a Catalunya i l'alcaldessa de Girona. Com a mínim, de moment. Enric Millo ha enviat aquest divendres una carta a Marta Madrenas on cancel·la la trobada fixada per al proper 24 de maig. Una reunió de treball que Millo havia demanat, també per carta, a finals d'abril.

"Lamento la manca d'acord per celebrar la trobada que li havia proposat, en la carta remesa el 20 d'abril del 2018, amb l'objectiu de portar a terme una reunió de treball per tal d'abordar les inversions i projectes en marxa a la ciutat de Girona per part del Govern d'Espanya", comença la missiva. Entre d'altres, durant aquesta trobada s'havia de parlar de la reposició de la plaça Espanya o bé del futur Arxiu Històric.

L'alcaldessa de Girona no es va oposar a reunir-se amb Enric Millo. Tot i haver trencat relacions institucionals amb l'Estat, els cossos de seguretat espanyols i la Casa Reial, Marta Madrenas va assegurar que això no afectava els projectes que hi havia en marxa. I que, per tant, acceptava reunir-se amb el delegat.

Inicialment, la data que es va proposar va ser el 17 de maig, però al final la trobada va fixar-se per al dia 24, el dijous de la setmana vinent. D'entrada, l'alcaldessa va reclamar a Millo que la reunió no fos "un parlar per parlar", i per això va demanar-li que hi anés aportant calendaris i pressupostos d'aquells projectes pendents.

Conseqüències de l'1-O

Però a més, a la seva resposta, l'alcaldessa va incloure un nou punt a l'ordre del dia: tractar les conseqüències de l'1-O. Entre d'altres, volia saber si l'Estat assumiria responsabilitats "per l'ús desproporcionat de la força" el dia del referèndum o si es plantejava indemnitzar les víctimes. A més, també reclamava que el govern espanyol actués perquè es retiressin totes les causes contra els càrrecs electes i els ciutadans investigats arran de l'1-O i les protestes posteriors.

Millo ja va deixar clar que en cap cas parlaria d'aquest punt. Tot i haver fixat la data, però, tampoc se sabia del cert el lloc on se celebraria, perquè gent de l'entorn del delegat de l'Estat no veia amb bons ulls que la reunió es fes al despatx de l'alcaldessa.

"Confrontació política"

Ara, el delegat de l'Estat ha optat per cancel·lar la reunió amb Madrenas. Ho fa criticant-li la "voluntat d'alterar l'ordre del dia per centrar-lo en d'altres aspectes polítics". A més, a la carta que ha enviat a l'alcaldessa, també li retreu les declaracions que ha fet sobre els continguts de la reunió (en referència a l'1-O) i el fet que l'Ajuntament mantingui el trencament de les relacions institucionals.

Per a Millo, tot plegat acaba "desvirtuant" l'objectiu de la trobada. Una reunió que, com subratlla a la carta, el delegat considerava "oportuna i rellevant per als interessos dels gironins i les gironines".

"La seva oposició a la participació de tècnics dels diferents organismes i empreses públiques de l'Estat que participen a les obres i inversions de l'Estat a Girona és també, segons el meu parer, una bona mostra de la manca de voluntat de mantenir una veritable reunió de treball per convertir-la en una trobada estrictament de confrontació política que en res beneficia els veïns de Girona", recull literalment l'escrit que Millo ha tramès a Madrenas.

Per tot plegat, el delegat del govern espanyol a Catalunya cancel·la la reunió del proper dia 24. No ho diu obertament, però, sí de manera bastant explícita abans d'acomiadar-se. "Amb el desig de poder reprendre aquesta reunió en el futur en un marc de veritable col·laboració institucional, des de la Delegació del Govern seguirem treballant en benefici dels gironins i les gironines", conclou la carta que Enric Millo envia a Marta Madrenas.