La UdG estableix a Roses dues noves càtedres

Són sobre arqueologia i la influència dels oceans en la salut humana

La UdG estén presència al territori amb dues càtedres dedicades a temàtiques estretament relacionades amb Roses. Una sinergia entre la universitat i el consistori que ha de servir per impulsar la investigació i els estudis superiors al municipi empordanès.

La càtedra d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic s'instal·larà a la Ciutadella de Roses. Dirigida per l'arqueòleg i professor de la UdG Josep Burch, vol aprofitar l'arqueologia per millorar la conservació, la gestió i la promoció d'aquest patrimoni, especialment en àmbit local.

La fortalesa de Roses guanyarà rellevància internacional gràcies a una càtedra que vol destacar per un tracte profund, rigorós i científic de la matèria. La projecció arribarà també perquè formarà part d'una xarxa de col·laboracions arreu del món que es completarà amb la publicació de treballs tècnics i científics.

El primer acte que organitzarà la càtedra serà un seminari sobre urbanisme i espai públic en ciutats baixmedievals del nord-oest de la Mediterrània que es farà aquests 10 i 11 de maig. L'objectiu és fer una trobada anual sobre arqueologia medieval i moderna que esdevingui un referent.

Els oceans i la salut humana

La segona càtedra que la UdG estableix a Roses s'encarrega de veure com la salut humana està lligada a l'ecosistema marí. El biòleg marí i professor de la UdG Josep Lloret serà el titular de la Càtedra Oceans i Salut Humana. L'eix dels seus propòsits passa per radiografiar l'estat actual dels ecosistemes marins i els seus recursos i ressaltar els efectes beneficiosos del consum de peix en la reducció del risc de patir determinades malalties.

Un dels puntals de la càtedra serà una pàgina web que vol ser la difusora del coneixement en temes com els beneficis dels àcids omega3 o les noves medicines d'origen marí que tracten determinades malalties. A més, juntament amb l'Institut de Medi Ambient, s'està organitzant un curs d'estiu sobre el tema amb especialistes d'arreu de Catalunya.

L'acord per a la creació de les dues càtedres és possible gràcies al conveni entre ajuntament i UdG. El tret de sortida als dos projectes s'ha donat de manera conjunta aquest dimecres a la tarda amb un acte al Teatre Municipal de Roses. El catedràtic d'Història Contemporània de la UdG Joaquim Nadal ha pronunciat la conferència 'Universitats, càtedres i món local' en una presentació feta per l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan i el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi.