Les Cuineres de Salt reivindiquen la cuina tradicional catalana en un show cooking

S'està celebrant la Setmana Gastronòmica de Can Regàs

La residència i centre de dia per a la gent gran Can Regàs de Girona va donar dilluns el tret de sortida a la seva IV Setmana Gastronòmica. La proposta serveix per reivindicar la cuina de qualitat als centres de gent gran i potenciar la connexió dels seus residents amb les tradicions i activitats que es duen a terme a la ciutat.  Demà se celebrarà l’acte central de la setmana temàtica amb la celebració d’un show cooking amb Les Cuineres de Salt que cuinaran un dels seus plats estrella amb l’ajuda dels residents.

La cuina tradicional catalana, de la mà de Les Cuineres de Salt i les aplicacions gastronòmiques de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries, tenen un paper destacat en l’edició d’aquest 2018 de la Setmana Gastronòmica de Can Regàs, que s’allargarà fins el proper divendres 27 d’abril. La iniciativa vol aconseguir la participació dels residents i assistents al centre de dia, familiars i amics, professionals del centre i veïns de la residència a través d’un seguit d’activitats relacionades amb la gastronomia.

La directora del centre, Mònica Soley explica que “setmanes temàtiques com la Setmana Gastronòmica, que coincideix amb Sant Jordi, donen molta vida al residents. Ja fa setmanes que preparem punts de llibre, roses, parlem de plantes aplicades a la gastronomia i que esperen el programa d’actes de la setmana per gaudir-ne amb familiars i amics”.

Les activitats de la Setmana Gastronòmica van començar ahir amb un berenar i concert de Sant Jordi, a càrrec d’Aina Sánchez i Carles Cors, dos del integrants del grup de la Cellera de Ter “Le Croupier”. Avui, la biòloga i professora jubilada de ciències naturals de l'IES Josep Brugulat de Banyoles, Dolors Salvador conduirà un "Tastet d'infusions, tes i herbes” on els residents elaboraran i tastaran plegats diverses infusions i descobriran un univers de nous aromes i sabors així com les seves propietats i els beneficis per la salut.

Demà és el torn de Les Cuineres de Salt. Tres de les seves integrants, Carme Vidal, Pilar Masferrer i Catalina Soler, conjuntament amb la  resident Teresa Verdaguer,  cuinaran mandonguilles amb sípia, un dels plats estrella del col·lectiu de Salt. L’activitat va més enllà de l’exercici de cuinar i serveix per reivindicar i posar en valor la cuina tradicional catalana.

En el decurs del matí, també amb Les Cuineres de Salt, els avis participaran en un taller de postres on elaboraran llaços de pasta de full. Després de l’acció, tindrà lloc l’àpat central de la Setmana Gastronòmica amb el cuinat del show cooking.

Els escolars de l’escola Santa Eugènia tornen a tenir un paper destacat dins la setmana temàtica de Can Regàs. Una vintena d’infants de segon de primària, participaran en un taller de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries. Avis i alumnes, les examinaran i identificaran de manera lúdica i didàctica a través d’un taller de manualitats.
La Setmana Gastronòmica tancarà amb un concert de fi de festa a càrrec del grup  Arrels i un berenar tradicional, amb coca feta pels residents.

Durant la Setmana Gastronòmica els residents i assistents al centre de dia podran gaudir de menús diaris tant a l’hora de dinar com en el sopar elaborats especialment per aquests dies.

Sobre Can Regàs

Can Regàs, que va obrir les seves portes a finals de 2014, és l’única residència i centre de dia per a gent gran situada al centre de la ciutat de Girona. L’establiment compta amb 48 places per a residents fixes i 25 més per a usuaris del centre de dia.

És una iniciativa impulsada, dirigida i promoguda per un equip de professionals gironins que persegueixen un servei personalitzat amb tècniques estratègiques que permeten millorar la qualitat de vida de cadascun dels residents. L’equipament compta amb un equip de treball format per metge, infermera, fisioterapeuta i auxiliars de geriatria amb una llarga trajectòria en l’àmbit de l’atenció a la gent gran.

L’objectiu de Can Regàs és fer sentir els residents com a casa seva, amb una atenció individualitzada i a la vegada familiar. El centre ofereix atenció gerontològica integral i programa per als seus usuaris, activitats per a potenciar les activitats cognitives i fomentar les relacions interpersonals, tallers, activitats d’animació i sortides programades, a més de suport psicològic.

Can Regàs està situat en un dels immobles històrics de la ciutat de Girona, l’antiga seu de la SA Regàs, al barri de Santa Eugènia, un edifici emblemàtic de la primera meitat del segle XX. A les plantes baixes, s’hi ubiquen les dependències administratives de l’empresa i serveis comuns com el menjador i una sala d’estar. A la primera planta, hi ha el despatx mèdic, la infermeria, la sala de fisioteràpia i gimnàs, mentre que el gruix de les habitacions es concentra en les plantes superiors.

Setmana Gastronòmica

- Dimecres 25 d’abril. A les 10:30 hores.  “Show cooking” amb Les Cuineres de Salt. Tres de les Cuineres de Salt, Carme Vidal, Pilar Masferrer i Catalina Soler i la resident Teresa Verdaguer cuinen un dels plats estrella del col·lectiu: "Mandonguilles amb sípia". Durant el matí,  taller de postres tradicionals.

- Dijous 26 d’abril. A les 10 hores. "Taller de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries". Acció amb escolars de 2on de primària de l'Escola Santa Eugènia  de Girona.  

- Divendres 27 d’abril. A les 16:30 hores. Berenar i fi de la Setmana Gastronòmica 2018 amb concert càrrec d’“Arrels"